Инфлацията, поскъпващите стоки, вследствие от нея, и спекулата са неща, които тревожат всеки един български гражданин и се отразяват по джоба на всеки от нас. Ето какво каза председателят на „Възраждане“ пред медиите относно това какво предвижда политическата организация, която ръководи, за да противодейства на горепосочените процеси.
 
„Начинът за справяне с покачването на цените е да стимулираме българското производство. Това ще доведе и до развиване на българската икономика. Към момента на българския пазар в големите вериги 80 % от стоките са внос. На практика ние почти не можем да влияем над цените на тези стоки. Да не говорим за качеството им. Само ще Ви дам за пример случаят от този месец с "Ел Би Булгарикум". Единствената българска държавна фирма започнала да произвежда храна (мляко, сирене, масло и кашкавал) с цена 30% по-ниска от вносните, и същевременно много по-качествена от западноевропейските, буквално на следващия ден управителят  й  беше уволнен. Причината е настояването на посланиците на Германия и Австрия, които на специална среща с министъра на икономиката са поискали той да бъде отстранен, защото така застрашава монополното положение на чуждите вериги, които са почти 100% собственост на тези две държави. Как да бъдат намалени цените ми кажете след като 80 % от продуктите са внос, а българската държава допуска подобен тип вмешателство на чужди посланици във вътрешните ни работи?

Няма как и с таван на цените да се преборим, защото в исторически план е доказано, че тази мярка създава само спекула и черна борса. В един момент ще се окаже, че търговците няма да успеят да продадат определено нещо на исканата от тях цена и просто ще го скрият. Това, което е правено през годините, е да се стимулира родното производство и това в дългосрочен план е най-добрата мярка. Освен заради спекулата, цените на стоките се повишават и заради инфлацията, като това повишаване е основният проблем за всеки българин. Основната причина на инфлацията е това, че много пари бяха напечатани в САЩ и Европа и това се отрази и в България. Тук следва да има политика от страна на БНБ, която е насочена към намаляване на паричното предлагане, с което да се намали инфлацията. БНБ има няколко инструмента да влияе на това. Например, биха могли да използват задължителните минимални резерви по депозитите, от които зависи с какъв ресурс ще разполагат банките за раздаване на кредити.

Ако този ресурс се ограничи, ще се ограничи  паричното предлагане под формата на кредити в банковата система, съответно и паричното предлагане в цялата ни икономика, и  ще бъдат забавени инфлационните процеси. Влияние на цените оказват и по-скъпите електроенергия, газ и горива за бизнеса. По отношение на газа – трябва да премахнем санкциите към Русия, по отношение на електроенергията трябва да влезем в преговори с Европейската комисия, да поискаме дерогация и излизане на бизнеса от либерализирания пазар.  Тук е моментът да кажа, че в никакъв случай не бива да допускаме излизането на либерализирания пазар на домакинствата., защото рискуваме в 21 век в европейска държава, каквато е България, да имаме хора, които не могат да си платят тока. Причината за това е, че високите сметки, които сега са за бизнеса, ще се прехвърлят върху битовите потребители,
В никакъв случай не бива да се допуска България да влиза в еврозоната и ние няма да го допуснем. Имаме вече събрани над 500 000 подписа в подписката за свикване на рефрендум за запазване на българския лев и против еврото.

Според доклада на БНБ България не е готова за влизане в еврозоната. Ние от "Възраждане" сме категорични, че това е решение, което засяга поколения българи и трябва да бъде взето след допитване до българския народ. Също така със сигурност страната ни не покрива критериите за членство.  И влизането в еврозоната ще е шоково за нашата икономика. Нека да е ясно на всички, че референдум ще има и ние ще го спечелим. С това ще спечели и целият български народ, който ще запази финансовата си независимост и правото сам да печата парите си.“, коментира Костадинов пред медиите.

Българските граждани могат да дадат доверието си на „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината!

Възраждане е с номер 3 в бюлетината!

Избери свободата!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!