Ако в отношенията между бившия лидер на БСП Сергей Станишев и настоящия председател на столетницата Корнелия Нинова има символно число, това е числото две. Защо?

На две години в отношенията им се случват преломни моменти. Сергей Станишев става председател на Българската социалистическа партия през 2001 година, а две години по-късно Нинова става член на столетницата - през 2003.

През 2005 година, когато Станишев става министър-председател, я назначава за заместник-министър на икономиката и точно две години след това я уволнява от поста.

Две години по-късно – през 2009, обаче ръководения от Станишев Национален съвет на червените поставя Нинова водач на листата за депутати на червените в Благоевград. Така тя става народен представител. Станишев, като председател на парламентарната група и лидер на партията, е нейн шеф в НС до 2014 година.

През това време Нинова се утвърждава като едно от остриета на червените. "Моля ви, пускайте ми ги по една", обръща се премиерът, тогава първи мандат към Станишев. Думите му се отнасят за Нинова и Мая Манолова.

През 2012 Нинова влезе в сблъсък с тогавашното ръководство на "Позитано" 20 като поиска оставката на един от най-приближените до председателя Станишев тогава – Антон Кутев. Причината – репликата на Кутев, че социализмът се предава по полов път.

"Изненадана съм от това, че бюрото и Сергей мълчат", нападна тя.

През 2013 година обаче, когато с мандатоносител Сергей Станишев, БСП прави правителството "Орешарски" с ДПС, Корнелия Нинова става председател на социалната комисия в парламента.

През 2014 година, две години след последния им шумен сблъсък, Нинова реши да се кандидатира за първи път за председател на БСП след като Станишев се оттегли. Тя обаче остана четвърта, постта спечели тогава Михаил Миков, по неофициална информация не без помощта на Станишев.

Две години, по-късно, през 2016 година, на следващия конгрес на партията Нинова взе реванш и стана председател, но неофициалната информация отново сочеше – не без подадената ръка на Станишев.

 

Нинова остро срещу Станишев: Шефът на ЕНП не е евродепутатСтанишев: Некоректно е лоялността ми да се поставя под въпрос

24 месеца след стискането на ръце, скандалът между двамата отново назря. Причината – Истанбулската конвенция. Нинова застана категорично срещу документа, с мотив, че прокарва третия пол, а Станишев го подкрепи с мотив, че целта му е борба с домашното насилие.

Окончателният раздор по всичко личи вече е факт. На пленум в неделя Нинова застана категорично срещу президента на ПЕС и идеята той да води листата на партията за евровота.

"Да освободим Сергей от неудобството да съчетава интересите на много партии с тези на БСП", призовала червените Нинова в неделя. Само ден по-късно тя намекна, че е против Станишев изобщо да е в листата.

Вече е ясно! Елена Йончева е водачът на листата на БСП за евровотаТя е спечелила 95 гласа, а Сергей Станишев - 75, при тайно гласуване в националния съвет

На 6 април предстои друго заседание на Националния съвет, на която трябва да стане ясна цялата листа.

Дали Станишев ще успее да вземе реванш след загубата в неделя и да заеме избираемо място в листата, предстои да разберем.