Елена Йончева е водачът на листата на БСП за евровота. Тя е спечелила 95 гласа, а Сергей Станишев - 75, при тайно гласуване в националния съвет, предаде репортер на TrafficNews.bg. 

Основните претенденти за първото място в листата бяха лидерът на ПЕС Сергей Станишев и депутатът от БСП Елена Йончева. Председателят на червените Корнелия Нинова също е била номинирана, но до гласуване на нейното име не се стигна. Тя нееднократно е заявявала, че няма да участва в листата за Европейския парламент.

Лидерът Корнелия Нинова категорично отхвърли предложението на Станишев да се определят първите две места в листата. То беше покрепено от Йончева.

Днес червеният пленум определя само водача, а цялата листа - на 6 април. Пред червения лидер стоят две опции - да нареди листата и да я предложи директно на гласуване на Национален съвет. Вторият е да подложи на тайно гласуване всички номинирани и да подреди листата спрямо получената подкрепа от пленума.

Сред фаворитите към момента за избираемите места са Деница Златева, проф. Иво Христов и Петър Курумбашев. С подкрепа се ползва и Момчил Неков. В зависимост от това как ще реши да подреди листата Нинова, могат да се получат размествания и да излязат нови имена. През националния съвет трудно ще мине повече от един представител на гражданската квота на избираемо място. Такива са и Курумбашев, и Иво Христов.