Лидерът на БСП Корнелия Нинова застана остро срещу кандидатурата на президента на ПЕС Сергей Станишев, научи TrafficNews.

Лидерите на ЕНП и АЛДЕ не са евродепутати, заявила Нинова пред своите по време на червения пленум. На него трябва да се определи водачът на листата на червените за евровота. Основният сблъсък е именно между Станишев и Елена Йончева, която е номинацията на ръководството.

Нинова дала пример и с бившия президент на ПЕС Поул Расмусен, който също не е бил част от ЕП. Червеният лидер ясно е изтъкнала различията между БСП и ПЕС по много въпроси.

Да освободим Сергей от неудобството да съчетава интересите на много партии с тези на БСП, призовала червените Нинова.

По-рано днес президентът на ПЕС призова да се избегне сблъсъка в Националния съвет и предложи освен водача, да се определи и второто място. Йончева го подкрепи.

Няма как, подскачайки на един крак, да стигнеш на финала пръв, заявил президентът на ПЕС Сергей Станишев

Той заявил, че ако половината излезе с чувство на победители, а другата с желание за реваншизъм изборите няма как да се увенчаят с успех.

Обяснил, че Йончева или Станишев е погрешен въпрос.

По-късно Нинова се обяви категорично против решението днес да се гласуват първите две места.

В отговори Станишев репликирал, че президентът на АЛДЕ Греъм Уотсън е в ЕП, както и генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез.

Станишев обвинил Нинова, че търси разделителни линии в партията. Той бил категоричен, че е некоректно да се поставя лоялността му под въпрос. Президентът на ПЕС предупредил, че без помощ от ПЕС БСП няма да успее, ако дойде на власт.