Президентът Румен Радев връчи на кандидата за премиер и лидер на ПП Кирил Петков мандат за съставянето на правителство. От своя страна Петков заяви, че всеки ден е важен и още сега връща на президента готова структура на Министерския съвет, която ще я гласуват в понеделник.

„Вие имате отговорната задача да прекъснете тоталитарния модел, който се е настанил в България през последните 11 години и  да изхвърлите задкулисието в държавата.Видяхте като министър колко силна е дълбоката държава, която пази привилегиите на корупцията. Подкрепата на хората е ваш основен ресурс, ако не постигнете  оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката а България.Законността е най-голямата битка, от която зависят всички останали и вярвам, че ще намерите сили да го сторите.” каза Радев. Той допълни, че бoрбата с бедността и отстояването на националните интереси са други основни приоритети на бъдещето правителство.

Кирил Петков заяви, че а него е огромна чест и отговорност да вземе папката.

„На идване една гражданка ми каза: „Вие ни  накарахте да повярваме отново”.Време е след 30 г. българският народ да почувства, че управниците се грижат за него. Тази отговорност я приемаме присърце, вие започнахме промяната преди месеци, сега е време заедно да  я свършим.Време е нашите млади българи в чужбина да видят България като перспективна локация и място за завръщане, а нашите майки и бащи - като място за справедлива пенсия и старини. Ще вложим всичките си усилия тези обещания и надежди да станат реалност”, заяви Петков.

 

В 13:00 часа ще бъде представена структурата на правителството.