"Искам ясно да кажа на всички колеги и анализатори, както и на нашите приятели и съмишленици: Няма как успехът да бъде представен като провал. Въпреки многото усилия в тази посока. Въздушен Шенген не е "нищо", написа във фейсбук профила си съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Разбирам, че нашите политически и геополитически опоненти не са особено зарадвани от новината за приемането на България в Шенгенското споразумение. 

Има обаче времена, в които политическите и партийните интереси трябва да отстъпят на националните. И днес е точно такъв ден.

- България чака този момент от 12 години.

- Въздушен Шенген не е "нищо" - питайте десетките хиляди българи, които пълнят летищата и самолетите на авиокомпаниите, работят в Европа, прибират се при близките си за празниците.

- Ще получим значителни финансови средства за укрепване на границите.

- Това решение ще е стимул и за българската гранична полиция да работи още по-добре, ще е удар по трафикантите на хора.

- Ще има засилено присъствие на сили на „Фронтекс" при охраняването на границата – това е солидарност и обмяна на опит, и е допълнителна гаранция за сигурност.

- В "играта сме". България политически става член на Шенген, участва във всички формати и преговори, има право на вето.

- Приемането ни в Шенген за въздушните и морски граници беше въпрос на възвърнато доверие, въпрос на сигурност и въпрос евроинтеграция. Европа ни дава заслуженото и за трите.

- Ние и сега сме задължени да регистрираме и приемаме мигранти - така е според Дъблинското споразумение - не е нищо ново.

- Русия, чиято политика е да поощрява мигрантите от близкия изток към Европа по всякакъв начин, сега задейства целия си медиен и институционален ресурс, за да представи успеха на България като провал. Вижте например какво става в момента с Финландия - те си затварят границите, защото Русия кара с автобуси големи групи бежанци. Преди няколко месеца същото се случваше на Полско – Белоруската граница.

Поздравявам Николай Денков и цялото правителство за огромната стъпка напред", пише още Петков.  

 

Делян Добрев: Да приемем бежанци срещу въздушен Шенген е национално предателствоСпоред Епицентър, Денков се е съгласил да приемем 6000 афганистански бежанци, казва Добрев