„Това правителство няма да наложи задължителна ваксинация срещу COVID-19. Такава няма да бъде факт, докато аз съм министър-председател”, каза премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос на лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата. Общата ни кауза е да се преборим за живота и здравето на българите”, добави той.

Той загатна, че зеленият сертификат може да отпадне, ако нивата на ваксинация в страната се увеличат. В отговор на това, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, настоя Петков да се ангажира с конкретни числа.

Зелените сертификати въведоха вредна практика за принудителна ваксинация и такса труд - много голяма част от българските граждани, които не искат да се ваксинират и са принудени да си заплащат тестовете. Смятате ли да премахнете зеления сертификат?, настоя да знае Костадинов.

Той подчерта, че хиляди щели да протестират срещу сертификата и мерките другата седмица. "Възраждане" смята, че тези неща трябва да се решават тук, а не на улицата",каза Костадинов.

"Вчера 72-ма са починали от коронавирус. Само 2-ма са били с ваксина, всички други са без ваксина. В последните 14 дни 944 човека са починали, от тях само 71 ваксинирани, ако не броим не броим фалшивите сертификати, за които нямаме пълни данни, която ще е една от големите ни борби. Тук ви призовавам като българи - ако искаме да запазим нашето население, което се е намалило с 800 хил. в последните 10 г., ако не искаме да имаме повече жертви, нека всички се обединим около стратегията, че България трябва да ваксинира своето население, за да го предпази. Аз не искам да бъда министър-председателят, който да отброява тези бройки на умрели хора. Всичко друго, което правим ще е популистко. Мога да се похваля, че откакто започна новата програма от 1 януари с допълнителна информираност, с възможност за стимули, само в последните дни над 92 хил. човека се ваксинираха. 34 хил. вчера. 32 хил. в предишния и 24 хил. в по-предишния. Когато кризата отмине и имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще отпадне" увери Петков от трибуната.

"Никой от нас не иска да имаме дългосрочно зелените сертификати. Това е ограничение, което не работи за бизнеса дългосрочно и за цялото ни общество. Имам много приятели с малки бизнеси, малки ресторанти, които ограничава техните възможности да са активни. Това не е добро, не е перфектно, но да го вдигнем в средата на новата вълна, ще е погрешно. Само вчера имаме 5525 новозаразени, коментира Петков.

"Ако премахнем зеления сертификат, ще премахнем и още един стимул за ваксинация. Аз съм човек от бизнеса, не обичаме ограниченията, но моят найголям страх е болниците отново да бъдат препълнени в края на януари и да има умиращи хора, защото ние не сме могли да решим този проблем. Ако имате идеи, кажете ни. Ние не сме перфектни, но търсим най-добрият начин да намерим решение. Повярвайте, ако имаме решение, нашето правителство, ще е първото, което ще каже край на тези мерки", коментира още Кирил Петков.