Новият министър-председател на България Кирил Петков представи най-важните теми, обсъдени на първото правителствено заседание на новия кабинет.

Първата обсъдена тема е във връзката с наводненията от последните дни в областите Благоевград и Смолян.

„Още утре ще поканим областните управители, за да придобием точна и ясна представа за всички щети и да направим план за най-бързата помощ, която може да се предприеме и държавата да се погрижи за пострадалите хора“, посочи Петков.

По думите му в най-спешен порядък трябва да бъде обсъдено предложението за покачването на цените на електроенергията и топлоенергията от КЕВР.  

„Трябва да бъде обсъдено предложението за покачването на цените на тока, водата и газа от КЕВР. Дали сме си 24 часа до утре да направим анализ какво точно е тяхното предложение, защо точно сега – в първия ден на правителството се случи, и да вземем ясни и конкретни мерки да избегнем това, което за нас изглежда като сравнително голямо увеличение на цената. След като ние самите заявихме, че това ни е пръв приоритет да не се случва“, посочи премиерът.

Във връзка с исканото увеличение от страна на бизнеса за вдигане на размера на компенсациите, премиерът заяви, че бизнесът и неговата конкурентоспособност е основен приоритет. "По- важно от директните субсидии е да видим дали не можем да намалим цената на тока през разходите" каза той. 

Третата тема е фокусът върху зеления сертификат и ваксинацията.

„До четвъртък правим правен анализ как да въведем подобна мярка. Първата стъпка ще е на ниво Министерски съвет. После ще погледнем как този пример може да бъде разпространен в цялата държавна администрация. Идеята е резултатите да бъдат реални и ефективни, а не да влизаме в обществени спорове“, посочи министър-председателят. Обсъжда се вариантът Зеленият сертификат да стане задължителен за служителите в различните министерства. За гражданите, които имат работа там, той няма да е задължителен, уточни Петков. Той е категоричен , че не трябва да има разлика между държавната администрация и частния бизнес и всички трябва да работят при едни и същи условия. Трябва да качи нивото на ваксинация, сега сме след Таджикистан и Руанда, каза Петков. 

Премиерът заяви, че няма да пътува за Брюксел за срещата на върха, тъй като ситуацията в държавата е критична предвид тежките наводнения и щетите от тях, изненадата с новите цени на ток, вода и газ и както и факта, че екипите на министрествата все още не са сформирани. "Президентът Радев ще отиде в Брюксел" заяви Петков.