Днес изпращаме коалиционния договор до партньорите ни и очакваме обратна връзка, каза лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по БТВ.

До сряда се надяваме да имаме финализиран договор с политики и разпределение на министерствата. Всяка партия ще може да номинира най-добрите си кадри. Ще дадем възможност на министрите да си изберат сами екипи, каза Кирил Петков.

Той подчерта, че оптимистичният сценарий е новият кабинет да се заклее до края на предстоящата седмица, но реалистичният сценарий е това да стане по-следващата седмица. Кирил Петков, който е и номинация за министър-председател в новия кабинет.

По думите му предстои да се разпишат всички обсъдени политики, като когато коалиционното споразумение бъде готово и одобрено от всички коалиционни партньори, тогава вече ще бъде представен кабинет с имена.

Петков е категоричен, че най-важното е да се изчистят политиките. След това всяка партия ще предлага номинация за министър за конкретните политики и сфери, като този министър ще има възможността сам да избере екип, с който да работи.

Ще изискваме изпълнение на политиките. Ако не се изпълнян, ние ще качим този разговор на лидерско ниво за обсъждане дали този човек е подходящ за поста си. Отговорността ще се носи от коалиционните партньори“, каза Кирил Петков.

„Министрите ще отговарят за задачите, които общо сме си поставили за България. Няма да има по никакъв начин свободата да се излиза или да не се справят с тези задачи. Няма да има никакви политически чадъри за всеки, който реши да стъпи настрани от правата линия. Всеки ще бъде подложен под най-строгата сила на закона“, допълни Петков.

Според него това няма да доведе до монопол в отделните сектори, тъй като всеки ще подлежи на проверка.

„Една от първите ни задачи е именно КПКОНПИ да получи разследващи функции“, каза Петков.

При изминалите преговори Петков коментира, че единствената тема, по която е имало съвсем леки притеснения е бил държавният бюджет Той отхвърли информацията, че Корнелия Нинова от БСП е обсъждана за председател на парламента или това, че й е обещан ръководен пост. 

Петков призна, че смяната на главния прокурор Иван Гешев ще бъде трудна. „Нямаме конституционно мнозинство. За смяната на главния прокурори и на ВСС се изисква конституционно мнозинство. Без подкрепата на ГЕРБ няма как това да се случи“, каза Петков. Той допълни, че коалицията няма да се откажат от смяната на Гешев и това ще бъде дългосрочен приоритет.

Казусът с ДКК

„Казусът с ДКК се случи в последните три месеца, но видях, че моментът в който това излезе гръмко, беше като част от политическа атака", смята Петков.

Той е категоричен, че никой от ПП не се притеснява от проверки.

„Имаме огромна задача. Ако някой стъпи грешно или накриво, първите, които ще инспектираме ще бъдат хората от нашия отбор. Това ще покаже на обществото, че аршинът е един за всички“, каза Петков.