„От нас не очаквайте да чертаем разделителни линии. Ще положим всички усилия да има редовен кабинет в България. Няма да се водим от говорещите глави, ще се водим от проблемите на български граждани“, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция на партията след края на изборния ден.

Той каза, че ДПС ще изчакат резултатите и тогава ще правят политически оценки.

„В тази ситуация, в която се намира държавата, на българските политици ни е нужен разум, отговорност, диалог. Мотото на нашата кампания е в основата на това тази вечер всички политически сили да бъдат въздържани в предварителните си коментари, докато не излязат окончателните резултати. След изборните резултати е необходим диалог и в него да намерим онази формула, с която дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците“, допълни Карадайъ.

Все още не е ясно дали ДПС ще бъдат трета или четвърта политическа сила в парламента.

"Въпросът не е в класацията и в целофана, а в съдържанието", каза Карадайъ в отговор на въпроса дали ДПС се притеснява, че може да бъдат изместени от третото място от "Възраждане", както предвиждат някои социолози.

"Когато говорим за ценности, виждаме, че на терена на политиката има едни, които на ценностната координатна система можем да ги видим, но все пак има хора, които гласуват и за тях", каза още той.

Лидерът на Движението не направи прогноза дали ще има нови парламентарни избори наесен. И се пошегува: "Наесен категорично ще има избори. Местни".

"Получихме доста сигнали. Ние поемаме ангажимент всички онези сигнали, които са достигнали до нас, да бъдат проверени и всеки нарушител на закона да си поеме отговорността с цялата строгост на закона", посочи Карадайъ и лично пое ангажимент за това. Каза още, че повечето от тях са били получени след края на изборния ден, но не даде повече подробности.