"От около 60 млрд. лева, заделени в Брюксел за България в средата на 2023 г. нито една стотинка не е отишла по направление. Причината е забавяне на стратегическите документи. Министрите, освен да са експерти, основно в министерства с инвестициите, трябва да познават Брюксел по ранг, да имат и пряка комуникация не само с комисари, но и с по-ниски нива. И в България имаме доста сериозна работа, за да можем ефективно да използваме този ресурс". Това заяви лидерът на ДПС по време на срещата с номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел в парламента.

„Проблемите на хората могат да бъдат решавани само след преодоляване на политическата криза. В 48-ият и в 49-ият парламент ГЕРБ е първа политическа сила. В този парламент отговорността на ГЕРБ е по-голяма”, обясни той.

Карадайъ изброи важните приоритети - спиране на прогресивното обедняване, ефективно и целенасочено използване на целия ресурс от ЕС, ефективна подкрепа за уязвимите групи, достъпно здравеопазване, качествено образование, предвидима среда за развитие на бизнеса. Според Карадайъ е важно да се постигне съгласие за приоритетите и на тяхна база да се търси изход от политическата криза.

За думите на главния прокурор Иван Гешев, че действията на ДПС са предателство и скъсаната му оставка, Карадайъ заяви: „Оставката е личен акт”. Думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за това бяха пред журналисти след срещата на партията си с номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС.

След срещата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че оставката на главния прокурор Иван Гешев е личен избор и че очаквания по темата не е имал.

"Когато сме говорили за реформи в съдебната система, когато е имало политически оценки към други независими органи и власти в държавата, чието разделение е гарантирано от Конституцията, нашата позиция винаги е била принципна. Не става въпрос за персонални оценки", заяви Карадайъ.