Не само Доган се опасява и не иска да допусне ДПС да се превърне в корпорация - и други хора го виждаме. В някои от структурите, в някои от регионите, се работи само срещу финансиране, а и само това се чака. Това не е явление само за ДПС. Притеснителното е това да не се превърне в основен принцип в партията. В писмото си Доган не говори за персона, защото нито една персона не е партията.

Това обясни пред БНТ бившият председател на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. 

"Оставката ми не беше лесно решение. Два мандата бях председател, преди това два мандата бях секретар на партията. Преди това бях два мандата председател на младежката организация. Аз съм в ДПС от 1996 година, представяте ли си колко време е това? Много дълъг период - човек амортизира през времето, а в мен има и натрупана умора. В един момент се получава така, че има едно ново поколение по-млади политици, които имат своята амбиция и трябва да имат шанс за развитие. От друга страна - всички залагат на сигурност, на поснатото, на изпитаното. Затова аз имах няколко разговора с Доган, когато реших, че ще подам оставка. Той не беше съгласен, проведохме 3, 4 разговора. Но аз вече бях решил", каза Карадайъ.

Председателят в оставка посочи, че почти всеки ден ходи в централата на ДПС.

"Почти всеки ден се виждаме с Доган и Пеевски. Аз си върша работата, а търсенето на дребната интрига, замъглява същността на процеса", подчерта той.

По думите му ДПС не е в криза:

"Нетипични явления за обществото се възприемат едва ли не като криза и трусове. Съвсем нормално е да има промени в ръководните поцизии на различни структури, както и да има промени в изборните политически позиции."

"Имали сме и трима съпредседатели - единият от тях бях аз. Но има различни групи ДПС-ари. Има едно ново поколение ДПС-ари, които са много по-практични, прагматични, които искат всичко да се случи тук и сега. Неслучайно и Доган казва, че пазарната демокрация изяжда ценностите. Трябва да си даваме сметка, че има няколко поколения депесари, които са преживели ужаса на възродителния процес, преживели са жервите и репресиите на етническа основа, принудителното преселване - които са закърмили ДПС с неговите ценности, идеали и философия", обясни Карадайъ във връзка с това, че Делян Пеевски остава лидер на ДПС в парламента, но няма да е еднолично начело, защото наравно с него ще е Джевдет Чакъров.

"Последните два мандата аз бях председател на ДПС - два тежки мандата. През 2016 година, когато станах председател, ДПС беше в много трудна ситуация. Поредната алтернатива на движението се появяваше и цели структури се отцепваха от ДПС. На изборите 2017 година се видя, че над 100 хил. гласа минаха от другата страна. Имаше много работа, за да се опитаме да защитим и възстановим партията. През 2019 година на местните избори се видя, че вече процесът на възстановяване е започнал и върви, но пък дойде ковид кризата. След нея през 2021 година, три пъти бяхме на парламентарни избори. През 2022 първия успешен вот на недоверие, падна правителството и есента пак бяхме на предсрочни избори. През 2023 година, април месец имахме предсрочни парламенрарни, а наесен местни избори. Резултатът от изборите искам да обощя - народните предст на ДПС в този период от 26, станаха 36. Кметовете на общини от 38, станаха около 50", каза още Мустафа Карадайъ.