Всички кандидат-депутати от двата пловдивски многомандатни избирателни района станаха ясни, след като вчера изтече крайният срок за регистрация на листите.  503 са кандидатите от 21 партии и коалиции в 16 и 17 МИ, които ще се явят на предстоящия вот на 2 април.

След преброяването  от 2021 година Пловдив град получи още един мандат. Така в 49-ото Народно събрание ще има 12 депутати от 16 МИР, а мандатите в 17 МИР остават 11.

Последните социологически изследвания показват, че 5 партии са сигурни за парламента, а още три имат шанс да минат бариерата от 4%.  Спорът за първото място ще е между ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ, а другите със „сигурно” участие в парламента са ДПС, „Възраждане” и БСП.   Между и 3% и 4% са формациите „Български възход”, „Левицата” и ИТН.

Кои са кандидатите за Пловдив град и област?

Победителите от последните избори ГЕРБ – СДС залагат на почти на идентични листи с трансфери между двете. Водач под тепетата е лидерът Бойко Борисов, а зад него е Радомир Чолаков. Трета е Десислава Трифонова, която бе водач на листата в областта. На нейно място в 17 МИР е Вежди Рашидов, който бе четвърти в градската листа.  На следващите места, сочени като избираеми са местните функционери Стефан Шилев, Спас Шуманов, Валерия Славова, а седма е Тони Симидичева от СДС.

Зад Рашидов в областта е лекарят от Асеновград д-р Иван Червенков, а трети е представителят на СДС  Йордан Кръстанов. Следващите места са за другите големи пловдивски общини – Младен Шишков – Раковски, Данка Зидарова – Люртова – Карлово, Запрян Янков – „Родопи”, Иван Вангелов – Първомай. Обичайно в 17 МИР  листата на ГЕРБ винаги се размества заради силния преференциален вот по общини.

Коалиция „Продължаваме  промяната” – „Демократична България” се надяват да са първа политическа сила на този вот.  Повечето от избираемите места са за представители на ПП, както и водаческите. В града начело е Никола Минчев, а зад него бившият областен управител Йордан Иванов от ДСБ, следващите места отново са за ПП – проф. Христо Даскалов,Венцислава Любенова и Милен Матеев. След тях са  Добромира Костова от „Зелено движение” и Манол Пейков от „Да, България”.

В областта след Росен Костурков от ПП е Катя Панева от ДБ, която на последните избори бе кандидат от Хасково.  Следващите места са пак за ПП – софийският адвокат Стою Стоев, Венцислава Любенова и Явор Руженов. Последният бе зам.-областен управител в Смолян от квотата на ПП, шеста е Нина Севова, а седми е Константин Костадинов.

Въпреки разпределението на челните  места, много е вероятно ДБ да пренаредят сериозно листите, предвид силните си действия в преференциалното гласуване .

ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ могат да се надяват между 3 и 5 мандата във всеки един от пловдивските райони, като много зависи и от броя на формациите, които ще влязат в следващия парламент и кой ще победи.

ДПС отново залага на същите кандидати -  в Пловдив град начело е Танер Али, а след него местният координатор Али Байрям. В областта водач е Рамадан Аталай,  а зад него  е Хюсеин Караджов.

По традиция Движението за права и свободи имат сигурен един мандат в Пловдив област, а в града ще зависи от гласовете от чужбина. Така на последния вот Танер Али влезе в парламента, макар да не изкара гласове за мандат от 16 МИР. Той бе взет от „Възраждане”, които имаха най-големия остатък по системата за разпределяне на мандати.

Националистическата формация също залага на същите  листи и водачи от последните избори . В Пловдив град начело е Ангел Георгиев, а в областта Стоян Таслаков. Втори са съответно Емил Янков и Кръстю Врачев.  От „Възраждане” се надяват да вземат по два мандата и в двата района.

Последната „сигурна” партия за Народното събрание  е БСП, за която  социолозите  дават да е пета политическа сила. Листата на хората на Нинова се състои от верни й местни кадри в лицето на Иван Петков – Бебето за града и Манол Генов в областта. Двамата са сигурни за 49-ото Народно събрание. Втори са Матей Матеев и Калин Калапанков.  Твърде вероятно е те да вкарат по един депутат от двата МИР-а, с което да получат един по-малко от последния вот, когато социалистите вкараха двама от областта.

Партията, която е дават най-близо до чертата от 4% е на бившият служебен премиер Стефан Янев – „Български възход”. Той отново е водач в Пловдив град,  а зад него е бившият депутат от БСП Георги Търновалийски, трети е  друг известен пловдивчанин - Румен  Кривицки. Депутатката от „Български възход” в 48-ото Народно събрание – Лилия Недева е водач на формацията на Ива Митева и Любомир Каримански – „Заедно”.  В областта водач на БВ отново е Румен Йончев, а зад него са Иван Янев и Иван Иванов.

 

„Има такъв народ” отново се надява да влезе в парламентарния живот, макар и без редица знакови фигури. От партията на Слави Трифонов отново залагат на бившия регионален  министър Гроздан Караджов за Пловдив град, а след него  са ексдепутатът Танер Тюркоглу и местният координатор Димитър Арнаудов. В областта водач е пловдивчанинът Станислав Балабанов, а втори и трети са дипломатът Димитър Гърдев и Лъчезар Бакърджиев.

Последната  партия с шанс за места в следващият парламент е новото обединение „Левицата”. Водач в Пловдив град е изключеният от БСП Валери Жаблянов,  а зад него е адвокатката Весела Кънчева и Христо Кисов. В областта новото ляво обединение се води от Владимир Маринов, а в тройката са още  Лидия Стойкова-Чорбанова и Николай Пусалски.