Ще съумеят ли ГЕРБ и ПП – ДБ да сформират правителство с втория мандат?  Първата политическа сила обяви, че замразява преговорите с ПП – ДБ заради изтеклите записи от националния им съвет.  В момента няма индикации двете формации отново да седнат на масата за преговори още повече не се знае при какви обстоятелства това ще се случи.

В същото време президента Румен Радев, който не даваше индикации, че ще връчи втория мандат,  реши да забърза процедурата. Той ще даде проучвателния мандат днес в 17:00 часа на втората парламентарна група.

Въпреки че от ПП – ДБ обявиха, че акад. Николай Денков ще е техният кандидат-премиер, от ГЕРБ поискаха Мария Габриел да вземе втория мандат.  В този смисъл към този час не е ясно кой ще бъде предложен за първи министър-председател на т.нар. ротационно управление .

След като мандатът бъде взет в 17:00 часа кандидат-премиерът ще има точно 7 дни да предложи състав на правителство и да го върне на Румен Радев. Ако това се провали, държавният глава ще връчи третия мандат, чийто  шанс не е особено голям за реализиране.

Така ако първите две формации не се разберат, вероятността за избори през есента е много голяма.

Какви са нагласите?

 В анкетата на TrafficNews, която бе пусната преди месец, участие взеха 13 250 наши читатели.

Категорично на първо място са ГЕРБ – СДС с 32,18% подкрепа. Според потребителите, участвали в анкетата, втори този път ще бъдат „Възраждане” с 23,12%.  Коалицията между „Продължаваме промяната” и „Демократична България” би получила 17,38% и ще изпадне да третото място.

Заради спецификата на електората на ДПС в анкетата те са с едва 1,68%, но при избори  техният резултат ще е между 11% и 14%, според избирателната активност.  Последната партия, която ще влезе в бъдещ парламент е БСП с 5,07%   подкрепа.

Така перспективата пред 50-тото Народно събрание е да има 5 формации. Според анкетата ИТН имат шанс също да попаднат в парламента, като резултатът им е 3,55%.

Двете националистически формации – „Български възход” и ВМРО получават съответно 1,43% 1,04%, а „Левицата” са с 1,25%.

За други партии биха гласували 3,89%, а 9,41% не са решили за кого да си дадат гласа.