23 часа – толкова приблизително издържа волята на "Воля" за бойкот на парламента. След като в четвъртък около 10 сутринта от партията обявиха, че напускат Народното събрание, следобед същия ден лидерът Веселин Марешки допълни, че ще се връщат за важните тези. Петък, 09:15 часа, депутатите му влязоха в пленарната зала. Бойкотът явно продължи само самият Марешки, защото той не присъства на днешното заседание. Обяснението се оказа благородно.

"Воля" за края на бойкота: Спасихме Каракачанов от лечение при ДПСОбединени патриоти: Това е евтин цирк, парламентът има нужда от хапчетата на Марешки, отвръщат хората му

"Цял ден слушаме по медиите изявленията на министър Каракачанов и на Валери Симеонов, че и без хапчетата на Марешки слънцето щяло да изгрее. В 9:00 ч., след като днес не се регистрирахме стана ясно, че има нужда от хапчетата на г-н Марешки", разясни депутатът от формацията Пламен Христов. И допълни, че като са помогнали да се събере кворум при втората регистрация, "Воля" на практика е спасила Обединените патриоти от необходимостта да търсят помощ от ДПС.

Обединените патриоти не демонстрираха особена благодарност.

"Като евтин цирк - как да гледам. Виждаме дребно циркаджийство", коментира поведението на "Воля" депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов и допълни, че работата на всеки народен представител е да стои в пленарната зала.

По-конструктивни се оказаха от ГЕРБ. В сряда партията мандатоносител ще се срещне в "Воля", за да им представи приоритетите си за следващите 2 години управление.

"Аз съм сигурен, че те няма да са тези, които да тласнат страната към хаос", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов: Воля не ни изнудваВ сряда ГЕРБ ще представи пред Марешки управленските си приоритети 

В дух на конструктивизъм мина ремонта на ремонта на Изобрния кодекс, който все още не е окончателно готов. След като на 14 февруари депутатите от ГЕРБ, ДПС и НФСБ качиха прагът на преференциите до степен, в която на практика ги обезсмислиха, днес всички единодушно ги върнаха на старите нива.

За да станат окончателно факт, текстовете трябва да минат и на второ четене. От думите на председателите на парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ стана ясно, че е напълно възможно след евровота, правилата на гласуване да бъдат преразгледани отново след обширна дискусия.

Решено: Преференциите отново възможни, агитацията – само на българскиДва месеца преди евровота: Ремонтът на ремонта на изборните правила е почти готов 

За разлика от непостоянната воля за бойкот на "Воля" и променящите се правила в Изобрния кодекс, решението на БСП да не влиза в парламента се запазва. Червените напуснаха Народното събрание именно след вдигането на прага на преференцията. Макар и извън Народното събрание, лидерът на БСП Корнелия Нинова всеки ден коментира темите от пленарния ден.

"Досега в новата тройна коалиция ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти", а сега се оказва, че и с търговията с "Воля" на всяка цена ще се крепи мнозинство. Така не може да се управлява държава. Това е нестабилна власт", заяви лидерът на БСП.