Народното събрание върна ниският праг за преференциите и така разместването на листите отново става възможно.

След като на 14 февруари ГЕРБ, ДПС и НФСБ приеха прагът на преференциите да се изравни с цената на един мандат, което правеше преференцията на практика невъзможна, днес депутатите върнаха стария праг от 8% за разместване на листата на евровот.

Предложението за ревизия дойде от ГЕРБ, след нареждане на лидера на партията и премиер Бойко Борисов.

От ДПС и днес обявиха своите виждания към ниския праг за разместване на листата, но в крайна сметка подкрепиха в зала текста.

"Става въпрос да се проведе един истински, сериозен и отговорен дебат какъв да бъде прагът на преференциите, а не с фалшивите новини да се произвеждат внушения, че едва ли не сме направили предложение изобщо да отпаднат преференциите", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От своя страна шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че толкова скоро преди евровота трудно може да се проведе сериозен дебат, без внушения.

"Ние от ПГ на ГЕРБ сме внесли законопроект, с който искаме да върнем старото положение за преференциите, за да намалим всякакви спекулации за нагласени правила и служебни победи", обясни той.

Депутатите отхвърлиха предложенията на ДПС – агитацията да може да се води и на майчин език.

"Какво толкова има да кажеш две думи на майчин език в превод. Какво се случва - накърнява ни се националното достойнство ли? Това е комплексарщина колеги", настоя зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

ДПС пак настояват: Кампания на турски и висок праг за преференции на вота!След отхвърлянето на ветото върху Изборния кодекс - вече има две предложения за ремонт на ремонта

Отхвърлено беше и искането на ДПС да паднат ограниченията за секциите в държавите, извън Евросъюза. Така и на този вот места за гласуване, извън ЕС ще има само в дипломатическите мисии, а право на глас на евровота ще имат само хора, които в последните месеци са живели в България или страна-членка.

"Ние не сме против българските граждани зад граница. Ние сме против други политици, други държави да организират вота и да казват на българските граждани как гласуват", мотивира решението си Юлиан Ангелов от ОП.

За да стане окончателно факт, промяната за връщането на ниския праг на преференциите трябва да мине и на второ четене. До евроизборите остава малко повече от два месеца и така окончателно готови изборни правила на практика ще има непосредствено преди тях. Другата седмица предстои и избор на новата изборна администрация в ЦИК.

Партийната дисциплина уби мажоритарния вот! Дойде краят на личностите в изборните листиКрахът на преференциалното гласуване ще постави непреодолима бариера пред всички коалиции