Как ще се почувствате, ако разберете, че някой пише от вашия Facebook акаунт на най-близките ви приятели и иска от ваше име те да купят нещо с дебитните си карти? В тази ситуация се озова 27-годишен мъж, станал жертва на хакнат акаунт в социалната мрежа.

В неделния следобед Пламен се разположил удобно пред телевизора, за да гледа футболния мач между Локомотив (Пловдив) и Левски. Изобщо не подозирал, че в същото време негови приятели получават съобщения от него във Facebook.

„Обади ми се мой приятел и ме попита дали аз му пиша”, разказа Пламен пред TrafficNews.bg. „Казах му, че не съм му писал, а че си гледам мача. Опитах да вляза в Месинджър от телефона, но ми показваше, че паролата ми е грешна”. Още няколко загрижени приятели започнали да му звънят. Получил общо 5-6 обаждания в рамките на няколко минути. В това време обаче с първия обадил се опитвали да решат проблема с хакнатия профил. А какво точно се случвало?

Хората, с които Пламен най-много си пишел във Facebook, изведнъж започнали да получават съобщения от неговия профил. Разговорът винаги започвал с „тук ли си”. След като човек отговори, мислейки си, че разговаря с Пламен, следвал втори въпрос – „имаш ли дебитна карта”. Именно това накарало първият обадил се на Пламен да го потърси по телефона – вече бил чел за подобна измама. Така и самият Пламен разбрал, че някой ползва Facebook акаунта му, за да се опита да измами неговите приятели. Измамниците дори били сменили паролата, за да не може самият Пламен да влезе в профила си.

„Не се почувствах много въодушевен. Притесних се поради факта, че тези мои приятели, които са получили това съобщение, може да са предоставили свои данни и да бъдат въвлечени в тази некоректна схема”, обяснява Пламен. „Побързах да се свържа с тях, за да им кажа, че това не съм аз, да не се доверяват на тези съобщения”, допълва той.

Възможно най-бързо той поискал смяна на паролата във Facebook чрез електронна поща, за да може отново да поеме контрол над собствения си акаунт. Успял и веднага проверил на кого е писано. Няколко души вече били получили съобщенията. За щастие нещата били оправени преди някой да се оплете още повече. Не е ясно за какво точно измамниците искат дебитна карта. Няколко опарени от тази схема разказват, че всъщност измамниците обясняват, че имат нужда да направят покупка от някакъв сайт.

„Аз помислих, че дебитната карта му трябва, за да се регистрира в някой сайт”, разказва Георги, един от потърпевшите приятели на Пламен, получили съобщение от измамника. „Бях готов да му дам каквото му трябва, но тогава разбрах, че акаунтът е хакнат”. Друг приятел на Пламен отговорил на измамника, че има дебитна карта, но няма пари в нея. Наглият крадец на профили отвърнал с „Трябва да забогатееш”.

„Крайно негативно ми е мнението за тези хора”, казва Пламен, вече с нова парола и достъп до акаунта си. „Не е коректно да се занимават с това нещо. Това е една долна и гадна схема, която, щом съществува, значи върши работа на определени места”, смята той. Преди известно време профилът му в социалната мрежа отново бил хакнат, но тогава било, защото не бил сериозен що се отнася до сигурността – искал повече „приятели” във Facebook, давал приятелства и се гордеел с това. „Това ми изигра лоша шега”, казва Пламен.

„Може да е всеки - може да е приятел, може да е непознат”, разсъждава той за „отвличането” на профила си. „Трябва да се помисли за сигурността на социалните мрежи. Друг е въпросът дали човек трябва споделя прекалено много в своя профил. Хората трябва да са скептични, да не се предоверяват, понеже живеем в такъв свят, в който информацията може да е достъпна за всеки”, заявява Пламен.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg