„Действията на служебния министър на правосъдието е част от похода му срещу главния прокурор. Той продължава единствената позната риторика на служебния кабинет, а именно да се хвърлят някакви полуфакти, които да са насочени срещу хора от ръководството на ГЕРБ”, каза Иван Тотев по повод трите прекратени производства на спецпрокуратурата, които бяха внесени във ВВС от правосъдния министър Иван Демерджиев.

По думите на Тотев, който е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ,  цялата тема създава внушения. Навсякъде в България и общините има започнати разследвания и досъдебни производства, както са прекратени, което е нещо нормално в правосъдния живот.

Той не разбира защо министърът, който също е от Пловдив, е внесъл във ВСС точно конкретните обвинения срещу него, които бяха прекратени, а десетки други, които са имали същата съдба не са били във въпросната папка към ВСС.  

“Всички пловдивски и национални медии следяха делото за Зоопарка. То бе връщано два пъти от различни инстанции и се влачи 5 години.Бе в пловдивския съд, след това в специализираният, в крайна сметка – не се откри нищо”, каза Тотев и напомни, че едно производство се прекратява, когато няма доказателство за извършено престъпление.

Другото две производства са свързани с „Чистота” и „Траурни дейности”. Двете ОП-та са изразходили средства от отчисленията за отпадъците за почистване на траурния парк, както и за обезщетение за пострадал служител.

„В случая има административна грешка, парите  са общински, просто тогава е трябвало да минат през други пера. За конкретните нарушения има проверка от АДФИ”, каза Тотев.

Последното обвинение е свързано с градския транспорт, на една от редицата проверки, които са правени там.  Тотев обърна внимание, че прекратените производства са от четирима различни прокурори, а не от един.

Правосъдният министър даде на ВСС три дела срещу Иван ТотевРазследванията са свързани с градския транспорт в Пловдив, зоопарка и почистването на гробищния парк