Остри критики към президента Румен Радев заради новогодишната му реч отправи депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

"Прочетох снощната реч на президента Радев и съм объркан. Вместо обединител на нацията той се е превърнал в класически четирихилядник, като тези подпомагащи руската пропаганда и влияние в България", пише депутатът във фейсбук и изрежда акценти от речта на държавния глава.

Първи по управляващото мнозинство стреля снощи Раде, като го обвини в корупция, икономическа несигурност на страната, цензура, връщане на стрелките на историята назад, безнаказаност, "разграждане на националния суверенитет" и отказ от достойнство. На това обаче Мирчев отговаря, че именно служебните му кабинети са плашили с фалити, развивали са корупционни практики, а Радев не е спомогнал по никакъв начин за приемането ни в Шенген.

"В речта си Радев апелира за единение и лидерство. Той е президентът и е добре да знае, че най-близкият път за постигане на единение и лидерство е като спре да обслужва интересите на Путин в България.
Разбирам, че Радев е засегнат от това, че не получи персонална честитка от Путин за Нова година каквито имат Вучич и Орбан. Причината е, че той не успя да прокара изцяло руските интереси, а 2023 г. бе лоша за него в това отношение. Надявам се и никога Радев да няма шанса с вредоносните си действия да получи новогодишен поздрав от Кремъл. Едно е сигурно - той е първият български президент, който накара големи групи в обществото да организират акции за изключване на телевизорите докато трае неговата реч", пише още Мирчев.

През последните дни преди Новата година хиляди се канеха да изключат телевизорите си напук, за да не чуят словото на президента. За това имаше създадено събитие във фейсбук, в което се бяха отбелязали 20,5 хиляди души. А по време на речта някои от тях публикуваха снимки как са превключили каналите на детски предавания.