Това стана ясно по време на разговорите на Мария Габриел с парламентарните групи в търсене на подкрепа за кабинет с първия мандат.

"Надявам се като водеща политическа сила да осъзнавате необходимостта от диалог и това, че силово налагане на ваши решения, защото сте по-голяма партия, няма как да се случи. Говоря от горчив опит от предишното ни участие в изпълнителната власт, когато се наложи да я свалим заради подобни опити", заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

На срещата Йорданов заяви, че ИТН подкрепя заявеното от Габриел искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, макар и то да е закъсняло с 2 години. Това, обаче, не е достатъчна гаранция за ефективна реформа, каза Йорданов.

"Замяната на един човек с друг няма да е съдебна реформа. Прокуратурата има нужда от реформиране, КПКОНПИ също. Но трябва да е много внимателно и ще следим да не се превърне в поредната бухалка новореформираното КПКОНПИ, каквото се опитаха да направят Кирил Петков и Асен Василев", заяви той.

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габрил води преговори с всички парламентарни сили без "Възраждане".

По-рано тази сутрин номинираната за премиер Мария Габриел представи приоритетите си. По думите ѝ ключовата дума на днешните срещи ще бъде диалог между парламентарните групи.

"Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт", каза тя.