Когато народът говори, политиците трябва да мълчат. А когато народът млъкне, идва ред на политиците да се смирят и да започнат да говорят, защото явно няма чуваемост между страните. 

Това са изводите от исторически слабата избирателна активност, в условията на която беше направен изборът за нов президент и вицепрезидент на България.

Оказа се, че вторият мандат на Радев ще остане в хрониките като най-слабо подкрепения. Въпреки, че между двамата кандидати Радев и Анастас Герджиков има драстична разлика в подкрепата - около 30%, Радев събира едва 1 539 650 гласа. С други думи той е припознат като водач на нацията само от една четвърт /23,21%/ от хората с право на глас, които според ЦИК са 6 632 375.

Радев и вицето му Илияна Йотова добавят към електоралния си актив около 200 хиляди гласа между двата тура. При първия мандат на президентската двойка те съумяха да удвоят подкрепата си от първи до втори тур, като на окончателният вот взеха над 1 милион гласа повече или общо 2 милиона гласа. 

Така на тези избори Радев детронира от позицията "президент, избран с най-малък брой гласове" Росен Плевналиев, който през 2011 отива на "Дондуков" 2 с 1 698 136 гласа.

Съвсем очаквано избирателната активност при втория тур на президентските избори пада с още 380 хиляди гласа или с няколко процента под 40,5%, отбелязани на първи тур.

Анастас Герджиков също жъне приблизително един от най-ниските резултат на балотаж от 20 години насам. Той е успял да привлече много скромен електорат от едва 733 791 души и у е увеличил подкрепата си между двата тура с незначителните 122 хиляди гласа. Единствено Волен Сидеров получава по-скромна подкрепа от него през далечната 2006 година, когато печели около 649 хиляди гласа. Тогава категоричен фаворит и останал в историята с най-голямо мнозинство е Георги Първанов.

Иначе през новата ни история с най-голям брой гласове е избран президентът Желю Желев през 1992 с 2 738 420 гласа. 

Така остава въпросът при такава ниска подкрепа можем ли да кажем, че Радев е излъчен от мнозинството българи и ще представлява интересите им, както демокрацията повелява? 

*Данните за втори тур са към 22.11.2021 при обработени 100% СИК протоколи в РИК