Изключително емоционално започна градската конференция на БСП, която трябва да утвърди листата за общински съветници и кандидата за кмет на Пловдив. Повече от един час социалистите се караха относно точката, която касае листата за общински съветници. При гласуването на дневния ред част от активистите на БСП в лицето на Иван Петков, Илия Гатев и Захари Георгиев скочиха срещу  предварително заложения модел на листата за Общинския съвет. Според тях, това, което е предложено, противоречи на устава, а също така обезсмисля вътрешно-партийното гласуване за Общинския съвет.

Председателят на БСП и водещ на конференцията Красимир Трифонов се опита да тушира напрежението, но вместо това започнаха още по-яростни нападки. Мнозина от членовете на партията попитаха какъв е точният модел, с който листата за общински съветници ще бъде наредена и защо той е приет от градския съвет, а не от най-висшия форум на партията – градската конференция. Част от делегатите заявиха, че не разбират как точно ще бъде оформена листата по дадения модел. Въпреки въпросите, Красимир Трифонов така и не отговори конкретно. Последваха още реплики на висок тон, а залата бе огласена от скандирания за оставка.

Последваха редица предложения как точно да бъде формулирана методиката за избор на съветници. В един момент се получи така, че самите делегати не знаеха кое предложение гласуват. В крайна сметка след суматохата и настъпилия хаос бе прието листата за общински съветници да бъде наредена по модел, избран от градската конференция.

Сред седмина кандидати ще бъде определена номинацията за кмет. Това са Диана Димитрова, Калин Милчев, Минка Сърнешка, Николай Радев, Петър Бояджиев, Румен Григоров и Тодор Кръстев. 59 са номинирани за общински съветници, от тях трябва да бъдат избрани 51, но е предвидена и гражданска квота.