Няма да има драстично поемане на нови дългове. Ако се стигне до такова, те няма да са в размер на 10 млрд. лв. Това каза в ефира на „Офанзива” предложеният за социален министър Георги Гьоков. По думите му предстои преизчисление на пенсиите, като те няма да бъдат под досегашните нива.

„Пенсионерите от догодина няма да взимат по-малки пенсии, отколкото досега. След предвиденото увеличение ще има и добавка, чийто размер ще се уточни допълнително след новия бюджет. Добавката ще бъде за всички, не само за пенсионерите, под прага на бедност. Минималната пенсия ще бъде 370 лв., както е предвидено. Коалиционното споразумение предвижда изработването на нов механизъм за осъвременяване на пенсиите”, обясни той и добави, че пенсиите ще се повишат на две стъпки от догодина.

Както предвижда и служебният кабинет минималната работна заплата ще бъде в размер на 710 лв.

„Договорили сме прозрачен механизъм за определяне на минималното възнаграждение, без да се създава спор между социалните партньори. Новият бюджет няма да бъде по-лош, от заложения от служебния кабинет”, категоричен е Гьоков. Той припомни, че от БСП настояват за семейно подоходно облагане, като предложенията в данъчната система, ще бъдат приемани след съгласие на всички коалиционни партньори.

Относно високите цени на електроенергията Гьоков коментира, че нищо освен замразяване на цените няма да бъде приемливо за обществото.

„Не са започнали номинации за новите членове на КЕВР, това предстои. Нищо освен замразяване цените на тока за битовите потребители и малките предприятия няма да бъде приемливо за обществото. Имахме предложение някои от обществените сгради да се върнат на регулирания пазар на електроенергия, тъй като сега те са на свободния. Ако все пак не се стигне до замразяване на цените, ще има компенсации”, допълни още той.

Георги Гьоков коментира още, че подписаното коалиционно споразумение е гарант за бъдещата работа на правителството, както и за потушаване на различията в коалицията.