Обвинител Номер 1 изпрати писмо с призив за помощ за съхранението на върховенството на правото в България. Писмото той препрати до председателя на Европейския парламент и председателя на Европейската комисия. В него посочва за натиск от изпълнителната власт върху неговата личност. В писмото подробно са описани изказвания на политици и министри по отношение на прокуратурата.

Малко по-късно правосъдният министър Надежда Йорданова посочи, че е запозната с писмото на Гешев. 

"Моето поведение и това на управляващата коалиция, с което настояваме главният прокурор да носи отговорност за изпълнението на закона – не е политически натиск", заяви Йорданова ипосочи, че отношението на правителството към обвинител №1 е изпълнение на правомощията в съответствие на Конституцията и законите.

„Нормално е един магистрат да е подложен на натиск, но описаните действия разкриват по-скоро една стратегия за разрушаване на демократичните устои на РБ, за подриване на европейските ценности, за отричане на идеите за правовата държава и разделението на властите“, пишат от прокуратурата и посочват, че когато институционалният натиск е толкова голям, това измества центъра на основната дейност на обвинителите и създава реална опасност за демокрацията и в частност – за борбата с престъпността, се казва в писмото на лавния прокурор.

В него се описва хронология на конфликта между МВР при прокуратурата. Обърнато е специално внимание и на случаи, в които се твърди, че целенасочено е атакувано семейството на главния прокурор. Разказва се как по повод на проверка на ГДБОП са били снети сведения от 83-годишния баща на Иван Гешев и жената, с която главният прокурор живее на семейни начала. Казва се още, че договореното между четирите формации в парламента - ПП, ИТН, ДБ и БСП буди безпокойство.

"Безпокойство будят законодателните промени, които подриват устоите на демокрацията в РБ, като засягат независимостта на съдебнната система", се казва в писмото. Посочва се, че продължавали опитите на правосъдния министър за въздействие върху прокуратурата. Отделя се място и на плана ва въстановяване и на това, че в медийното пространство продължавало да се тиражира, че той е обвързан с персоналното отстраняване на главния прокурор.