Зад граница българите гласуваха в общо 767 избирателни секции. Както винаги лидер по бройка на места за вот е Турция. Оказа се обаче, че част от гласоподавателите не бяха сигурни за какво и кого гласуват. Според неофициални данни до урните в турската държава са отишли 70 000 души или с 20 000 повече на предходните избори.

Към 7 часа сутринта в Чорлу има само две комисии, чиито протоколи не са одобрени. Сънародниците ни в Турция можеха да гласуват вчера в общо 162 секции.

В самия град Чорлу можеше да се гласува на девет места. Във всички секции имаше на разположение както машина, така и хартиени бюлетини.

В Чорлу, ентусиазмът за гласуване беше голям още от рано сутринта. А желаещите се редяха на опашки до обяд. Някои обаче чакаха реда си, без да знаят за какво точно влизат в секциите.

„Откъде да знам за какво гласувам. За министър ли, за председател ли. Май избираме президент”, каза един от избирателите в града пред Нова телевизия.  

 Други споделяха избора си без притеснения. Имаха и изисквания към новите управляващи.

„Бъдещият парламент трябва да направи само хубави неща”, каза една от гласуващите.

В най-голямата секция в Чорлу хартиената бюлетина остави машините на втори план. А равносметката в една от секциите в последните минути на изборния ден показва, че от едва 30 процента от над 700-те гласували са избрали машините.