Проект за изцяло нова антикорупционна комисия, която да работи със 7-годишен мандат, колкото в момента е и този на главния прокурор и висшите съдии, са внесли от групата на ГЕРБ-СДС в парламента.

Реформата на антикорупционната комисия е част от съдебната реформа, но и от задължителните законодателни промени, които трябва да се направят, за да получи България парите си по плана за възстановяване. Проект на такъв закон вече два пъти внася служебният кабинет "Донев" в този и предишния парламент. В 48-ото НС обаче той успя да мине само първо четене, а времето на депутатите не стигна, за да го приемат окончателно. Проектът на служебния кабинет предвижда комисията да работи само 5 г., а нейните членове да нямат право на преизбиране за нов мандат. Те ще са общо пет и ще се избират от президента, Народното събрание и общите събрания на ВКС и ВАС.

Проектът на ГЕРБ обаче е комисията да има седем членове - единият да се избира от президента, а останалите от парламента като всяка една от групите ще може да предложи свой човек в нея. В проекта на служебния кабинет пък право да предложи човек в комисията има всеки депутат, съобщава „24 часа“.

Проектът на правосъдния министър Крум Зарков предвижда и борбата с корупцията да излезе от сегашната Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), каквото предлагат и ПП-ДБ. Така нова комисия ще разследва корупционни престъпления по високите етажа на властта и ще може да обжалва пред съда отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства.

В своя законопроект и ГЕРБ разделят КПКОНПИ на две независими една от друга комисии - Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество и Комисия за противодействие на корупцията. Новата в случая ще е именно тази за противодействие на корупцията. Тя ще се специализира в дейностите по превенция, установяване на конфликт на интереси, приемане и проверка на декларации, откриване и разследване на корупционни престъпления. Двете комисии ще работят в тясно сътрудничество помежду си.