„ГЕРБ –СДС е с богат политически опит и вярвам, че на този опит трябва да съответства и политическа гордост. Очакваме от вас конструктивно поведение и стабилна опозиция.  Двете служебни правителства, показаха, че може да се стабилизира ситуацията. Уверявам ви, че както хората очакват да сте конструктивни, така ще бъда критичен към, което и да е правителство. Нека бъде надградено постигнатото и да вървим напред”, с тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на ГЕРБ при старта на консултациите в президентството.

От ГЕРБ-СДС ясно заявиха, че ще са силна и безкомпромисна опозиция, която освен, че ще критикува, то ще помага при решаването на важни за страната въпроси.

„В месеци на репресии, които белязаха годината, най-вече към членовете на ГЕРБ-СДС. Въпреки това сме втора политическа сила. За нашите избиратели ще сме знаеща и можеща опозиция, ще сме със силни позиции за отстояване на демокрацията и спазване на конституцията. Ако правителството, което ще бъде формирани, не само заради политическата мъдрост, а и заради опита ни, ще получат помощ. Всяка грешка обаче ще бъде сочена и осветяване, защото за да има добро управление, трябва да има силна опозиция”, каза Десислава Атанасова.

Тя разкритикува и двете служебни правителства.

„Не съм съгласна с положителната ви оценка. Вашият оптимизъм не попада в нашата оценка. Не отговориха на много кризи. Това ще е тема и около бъдещото правителство. Не оценяваме това което предстои. Трябва единение и справяне с нови кризи. Трябва диалог. Обществото ни е разделено. И служебното правителство, и президентството разделиха народа”, каза още Атанасова . Обърна се към Радев Атанасова.

Волно или не тя се обърна към него с „г-н Премиер”, но веднага след това поправи грешката си.

„Съдерете информацията защо и кой е издал заповед, една медия е осъмнала с барикадиран вход. Става въпрос за в.Труд, които са критични както към президентството, така и към служебното правителство”, апелира Атанасова.

Радев подчерта, че не се бърка в изпълнителната власт. Вече е бил уведомен за подобни кризи в медията.