Обратът за Изборния кодекс и връщането на досегашния праг на преференцията е свързан с усещането на ГЕРБ, че са се отдалечили от хората, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред bTV.

Той отрече да е имало договорка с ДПС за гласуването на по-високия праг за преференция миналата седмица.

По думите му от ГЕРБ не са се съобразили с движението, а са търсили максимално широк консенсус за изборното законодателство.

"Промяната от вчера е свързана с усещането ни, че се отдалечихме от хората, а не толкова страх от БСП", подчерта той.

Нинова скочи на ГЕРБ: Ще фалшифицират изборитеСоцилидерът ще се оплаква на европосланиците за отлагането на машинното гласуване

"Не искахме у хората да остава впечатлението, че променяме изборните правила и ги лишаваме от възможност да участват по-активно", допълни Горанов.

"ГЕРБ с цялата щета от това да си сменим позицията със сложна парламентарна технология от единия до другия ден, оценяваме, че по-правилно e преференциите да останат непроменени във вида, в който са действали", коментира той.

По думите му е търсен максимален баланс в парламента между исканията на отделните партии.

Корнелия Нинова иска БСП да напусне парламентаПартията ще постави няколко условия на управляващите

"Ние нямаме никаква причина да сме против преференцалния вот, тъй като според нашите оценки той до голяма степен ни помага и активира в индивидуалното състезание между участниците в листите допълнителен вот", посочи министърът.

Горанов призна, че управляващите имат проблеми не толкова с дисциплината, колкото с възможността да поддържат постоянно кворума в пленарната зала.

Проблемът ще бъде обсъден днес на коалиционния съвет между партиите, които подкрепят правителството.

Партийната дисциплина уби мажоритарния вот! Дойде краят на личностите в изборните листиКрахът на преференциалното гласуване ще постави непреодолима бариера пред всички коалиции