Групата на БСП да напусне парламента. Това поиска соцлидерката Корнелия Нинова в словото си пред Националния съвет, който заседава в този час на "Позитано" 20, пише 24 часа. Нинова обясни, че има такова решение на Изпълнителното бюро, но то трябва да бъде гласувано от пленума. БСП поставя няколко условия на управляващите и, ако те не бъдат изпълнени, напуска. Това са: избор на нова ЦИК, отмяна на гласуванията на промените в Изборния кодекс, връщане на преференцията, нов дебат за машинното гласуване, всеки да може да си търси правата с касационна жалба. Групата да напусне изцяло парламента, не да останат 20 души и да сменяме екипите, обясни Нинова.

И посочи аргументите: Законодателният орган се ползва с 8% доверие и вместо да се коват закони, които да подобряват живота на гражданите, се правят тежък лобизъм и задкулисни договорки. Не спорове за политики, а жълти и обидни дебати. Когато се бориш с модела на задкулисието, няма как да не си от другата страна, но не си в изолация, защото там са и гражданите, допълни соцлидерката. Нинова предложи още Националният съвет да излезе с надпартийно обръщение, призив към всеки българин, който милее за закона, свободата и мнението си - за общ фронт срещу властта. Общ фронт не БСП да печели избори, а за държавата, защото разградиха държавността, елиминираха конституцията, обясни лидерката. И се обърна към гражданите: Гласувайте за която партия искате, важното е да имате гарантиран свободен избор.

БСП ще внесе сигнал до Венецианската комисия за промените в Изборния кодекс и отправи призив към президента да наложи вето. Ако то бъде отхвърлено, ще се внесе жалба до Конституционния съд. "Нашата цел не е те да станат, ние да седнем. Става въпрос за върховенството на конституцията и свободата на словото и мнението", обясни Нинова. ГЕРБ предприеха мерки да си гарантират оставане на власт чрез корупция и фалшифициране на избори. Искат да превърнат диктатурата в държавна политика, наложена със закон, коментира Нинова. И даде примери: Извън бюджета, премиерът еднолично раздава пари без критерии и правила, което е диктатура. Сега се прави същото с Изборния кодекс.

И тежкия удар срещу преференциите. Фалшива новина е, че БСП има мнозинство в ЦИК, отсече лидерката. Но тук не става въпрос за квота и партия, а за върховенство на закона. Две години говорим за задкулисието и модела на прехода. Онази нощ в парламента, когато се приемаше Изборния кодекс, беше брилянтен пример за това сговаряне. Беше грозен пазарлък на интереси. Беше ни предложен и на нас, но го отказахме, разкри Нинова. Моделът на прехода и задкулисието трябва да спре. Онази нощ беше ти на мен, аз на теб. Не сме участвали като партия в този грозен пазарлък и ви моля да имате самочувствие, че това, за което говорим, го правим ежедневно, обърна се Нинова към пленума. Това беше сговор между ГЕРБ и ДПС, които е спасиха правителството, допълни тя. И обясни, че се е доказала скритата коалиция - чрез плащането на допълнителни средства на общините на ДПС, чрез закона за вероизповеданията на Цветанов и Карадайъ. Това е управляващото мнозинство ГЕРБ, ОП и ДПС, каза Нинова. Тя критикува премиера, че се е скрил. Или сте премиер и поемате отговорност за всичко, или заявите, че сте изморен и отстъпвате пътя за предсрочни избори и да дойдат партии, които могат, призова Борисов задочно Нинова

Тя обясни, че само БСП от всички партии успя да разпише и предложи своя програма. Да се опитаме да поставим политиките в центъра на действията ни оттук нататък. Важно е да наложим дебат как да развиваме икономиката ни и да повишаваме доходите, призова членовете на пленума тя. Заливани сме от скандали.

Един от тях е наредба на правителството, която задължава малкия и средния бизнес да въведе нова система на отчитане. Това е натиск и инквизиция, разказа соцлидерката. И обясни, че кражбите продължават на всички нива в управлението - от "Ало, Банов съм" до "Струма". Всичките ни предложения за здравеопазването бяха отхвърлени, а Борисов обеща на протестиращите лекари милиони за заплати, което е кърпене, но няма да доведе до решаване на проблемите, каза тя. И допълни, че правителството не взема никакви мерки за стабилизиране на икономиката и производството, няма социална политика, която да компенсира увеличаващите се неравенства и бедност.

ГЕРБ ни отдалечават от европейското бъдеще, защото заради тези проблеми и пробиви в националната сигурност няма да бъдем приети скоро в Шенген и в чакалнята на Еврозоната, заяви Нинова и даде два примера. Отравянето на Гебрев - 4 г. институциите са знаели, разследвали са и са си мълчали, за да дойде време външни служби и посланици да поставят въпроса. А скандалът с Венецуела си случва в момент, в който правителството осъди Мадуро, докато държавната му компания е внасяла пари у нас. Това е признак на двуличие, но и стряскащо. Ако службите са знаели - са съучастници. Ако не, значи са неспособни да гарантират националната сигурност на България, отсече Нинова.