Трите опозиционни партии – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” заявиха, че няма да подкрепят кабинета „Петков”.

"Оформя се ляво-либерално управление, точно каквото беше правителството на Тройната коалиция. Ако има десни хора, гласували за някой от съставните части на коалицията, която се готви да управлява, нека да знаят ясно: тези, за които гласувахте връщат бившата комунистическа партия и мрежите на ДС във властта”. Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

„Очевидно е, че силовите министерства остават под контрола на президента Радев. Ние нарекохме този елемент пети коалиционен партньор, но всъщност става въпрос за ментор на коалицията”, добави Митов.

„Властта се използва за овладяване на държавата, също както го направи Путин в Русия. Дано ПП не се чете като пълна подмяна или дори като послепис”, каза още той.

„Народът направи своя избор и постави сложни задачи на своите избраници. Народът иска промяна, не подмяна. ДПС също иска промяна. Отлагане на необходимите реформи не може да се допуска”. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Ние от ДПС ще подкрепим нужните решения в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, които гарантират решаване на кризите", продължи той.

„ Нашата цел - да имаме здрав и образован български народ, който работи и изкарва високи заплати и пенсии, ходи и по чиста българска земя, яде чиста българска храна и диша чист въздух, е на път да се сбъдне”, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова.  Тя поздрави Кирил Петков и Асен Василев за неимоверните усилия, които са положили, за да съберат 4 партии с различни идеологии и убеждения.

Благодари и на партньорите си, че са се вслушали в БСП и са приели необходимостите за първите 100 дни на страната, но и за следващите 4 г. Ние разбираме участието си в това правителство като продължение на непрекъснатите ни 5- годишни усилия за промяна на модела на управление на ГЕРБ, заяви Нинова. И се обърна към ГЕРБ: С нищо не можете да ни изненадате или уплашите вече, след като 5 г. ни прекарахте през огън и вода и не се предадохме и продадохме