„За да се противодейства на инфлацията, институциите трябва да действат ефективно“, категоричен е финансистът в пловдивската листа с №15 Георги Търновалийски. Той подчерта, че индексирането на доходите с процента на инфлация е добра мярка, но не е достатъчна. По думите му инфлацията в България е по-висока от средната за европейските страни и по наши вътрешни причини. Според него главната е, че отговорните за контрола институции не се справят. „Такава е ситуацията с търговските вериги. Излезе информация за наличието на картел. Вместо бърза реакция наблюдаваме имитация на решения“, смята Георги Търновалийски. По думите му защитата на българското производство не може да става с нови административни тежести, каквито се предлагат. Оправданието, че няма законодателен орган в момента, е несъстоятелно. Има достатъчно механизми и правомощия в държавните структури, убеден е вторият в листата на ПП „Български възход“. 

„В дългосрочен план трябва да се мисли за адекватно субсидиране на земеделските производители, които гарантират изхранването. Инфлация се бори с производство. Ние внасяме основни култури, а можем да произвеждаме. Факт е, че почти 80% от плодовете и зеленчуците, консумирани в България, са вносни, както и близо 50% от месото. Това води до силното оскъпяване на храните, но и маркира някои основни проблеми в сектора -  ценообразуване без регулация, неефективни контролни органи.“, категоричен е Търновалийски. Според финансиста решенията трябва да са  в няколко посоки. На първо място, подпомагане на кооперирането на ниво производство и на ниво търговия. Чрез регионални тържища, сформирани от кооперативи, могат да се договарят количества, цени и периоди. Тук е нужна активна помощ на държавата и общините. На второ място, сериозен контрол върху прекупвачите и търговските вериги. И на трето място, регулаторните органи трябва да реагират и да санкционират нелоялните търговски практики. Държавата може да регулира цените, ако се спазват  правилата за борба с потенциални картели. 

„Затова  е нужна  политическа воля за налагане на разумни решения.“ заяви Георги Търновалийски, втори в листата на ПП Български възход, с номер 15 в бюлетината.

Купуването и продаването на  гласове е престъпление!