Те са бързи. Те са силни. Те са ловки. Те са олимпийци. Представяме ви българите-юнаци, които след седмица ще представят България на най-големия спортен форум в света – Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Десетима от най-добрите български олимпийци са от района на Пловдив. Осем са родени в града под тепетата, а други двама – в Асеновград. В следващите редове ще се опитаме да представим най-големите им постижения, които описват трудния, но сладък път до Рио.

Цветана Пиронкова


През 2010 г. Цветана Пиронкова става първата българка, която достига до полуфинал на най-стария тенис турнир в света ”Уимбълдън”. Най-високата ѝ позиция в световната ранглиста на Женската тенис асоциация е 31 място, постигнато през септември същата година.

През 2014 година печели първата си титла на ниво WTA в Сидни, започвайки от квалификациите. По този начин се превръща в първата тенисистка в историята на турнира, която е започнала от пресявките и впоследствие вдига трофея. По пътя към него тя отстранява 3 представителки от Топ 10 на световната ранглиста.

Габриела Петрова

Габриела Петрова е носител на златен медал от европейското първенство за младежи през 2013 година в тройния скок. Миналата година на еврошампионата в зала печели сребро с резултат от 14,52 метра. Няколко месеца по-късно завършва на четвърто място на световното на открито в Пекин с личен рекорд от 14,66 метра. На 22 декември е избрана за Спортист на България за 2015 година.

Нина Рангелова


Нина Рангелова е първата българка, която на два пъти променя собствения си национален рекорд, плувайки под 55 секунди в дисциплината. За пореден път най-добрата ни плувкиня доказва отличната си форма. Пловдивчанката подобри постижението на 50 метра свободен стил за жени по време на турнира по плуване от веригата "Арена Про" в Меса, щата Аризона. Нашето момиче постигна 25,69 секунди в квалификациите и така счупи собствения си рекорд с 25,77 секунди, поставен миналото лято в София.

Георги Цонов


Пловдивчанинът Георги Цонов е европейски вицешампион за младежи до 23 години. Той е на осмо място в българската ранглиста на троен скок за всички времена. На 17 години печели бронзов медал от младежките летни олимпийски игри в Сингапур. В началото на декември 2010 става най-младият състезател, който печели второто място в анкетата за атлет на годината.

Димитър Кръстанов


Димитър Кръстанов завърши на двадесето място участието си на Европейското първенство за мъже и жени. То се проведе в София и беше последна голяма проверка преди дебюта си на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Най-добрият ни състезател по тази дисциплина завърши на 30-то място на международния турнир в Будапеща, Унгария, който беше олимпийска квалификация. След дълги 16 години чакане най-после и родният петобой има представител на олимпийските игри.

Янислав Герчев


Безспорно пловдивчанинът Янислав Герчев е един от най-добрите български джудисти. Той е в националния отбор по джудо от 2005. Още на 18 години талантът му блесва на Европейския шампионат в Тюмен (Русия), където извоюва титлата. През 2011 година печели европейската титла за младежи до 23 години в Талин. 3 години по-късно триумфира и на Европейската открита купа по джудо в София. На следващата година повтаря успеха си, но в Германия.

Ангел Кодинов


18-годишният пловдивчанин завърши на трето място във финала на дисциплината по време на олимпийската квалификация в германския град Дуисбург, а само първите двама взимат квоти. Но след известни разбърквания, младокът се класира за игрите в Рио.

След страхотна гонка младата ни надежда завърши 3-и във финала на 1000 м едноместно кану с време 4:01.069 мин. Българинът ще бъде най-младият състезател на турнира по кану на игрите в Рио. Макар че е новобранец, Ангел е готов да покаже мъжественост. Младата надежда тръгва с амбициите да гони финал.

Станимира Петрова


Станимира Петрова е обявена за най-добрия боксьор в света за месец април и посланик на женския бокс. Според запознати Петрова е трябвало да свали категория, за да се боксира на олимпиадата в Рио. Оповавайки се на статистиките тя има 16 победи в 19 мача. Бившата таекуондистка ще бъде една от 12-те състезателки в категория до 51 кг, която ще боксира за олимпийската титла.

Димитър Кумчев


Димитър Кумчев става бронзов медалист по борба на европейското първенство за юноши в София през 2000 година в категория до 130 килограма, свободен стил. През 2010 отново печели бронз, но този път в категория до 120 килограма мъже, свободен стил. Състезавал се е за следните клубове: „Тракиец (Пловдив), „Локомотив (Пловдив), „Черноморец” (Бургас). В момента се състезава за „Асеновец” (Асеновград).

Антон Ризов 

Антон Ризов е един от най-добрите ни състезатели по спортна стрелба. Въпреки че е роден в Сандански той прекарва целия си съзнателен живот в Пловдив.  Той се състезава в  на Стрелкови клуб „Тракия“, с треньор Веселин Петков.

Носител на редица трофеи от престижни състезания.

Представлява България на олимпийските игри през 2012 година, в дисциплина - спортна стрелба. Завършва на 22-ро място на 10 метра въздушна пушка, на 42-ро място и на 25 метра въздушна пушка. В Рио Ризов, който е и почетен гражданин на Пловдив, ще се бори за медал, надявайки се на значително по-добро представяне отколкото преди четири години.


Екипът на TrafficNews.bg желае успех на българските олимпийци и вярва, че ще дадат всичко от себе си, за да донесат в родиния си град медал от Рио.

Репортери: Александър Антонов и Мария Готева, TrafficNews.bg