Депутатите макар и за малко останаха с един по-малко, а по-трайно се оказаха и с още една парламентарна група по-малко.

"Воля" обяви, че няма да участва в пленарните заседания и така след БСП, и хората на Веселин Марешки обявиха бойкот.

Докато червените заявиха, че смятат тази легислатура е изчерпана, мотивите на Марешки не станаха известни.

"Това наше решение го приемете като част от последователната ни политика", лаконично обясни Марешки в кратко изявление пред медиите. И освен въпроса защо го правят, изникна и въпросът как ще продължи да работи парламента.

За начало на заседанието са необходими 121 депутати от 240. ДПС, макар че са в пленарна зала, не се регистрират при старт на заседанието.

"Воля" напуска парламента. Ще има ли сега воля властта да събере кворума?БСП ги няма, ДПС отдавна не се регистрират в пленарната зала

Така неучастващите в осигуряване на кворума депутати стават 116. ГЕРБ и Обединените патриоти имат 122 народни представители, но един от тях – Снежана Дукова, трайно не идва заради тежки здравословни проблеми. И дори да разчита на двамата независими депутати, мнозинството трябва сериозно да затегне дисциплината и да спре всякакви командировки и отсъствия. Тази рецепта смята да приложи и парламентарната група на ГЕРБ.

"Дисциплина. Знаете в Холандия с един глас се крепи кворума. Един глас", допълни председателят на ПГ на ГЕРБ. В Обединените патриоти също официално не показаха притеснение.

"За кворума не съм особено притеснен. Не мога да давам определения на парламентарна криза, на мен ми е много спокойно сега като БСП ги няма", каза лидерът на НФСБ и депутат от Обединените патриоти Валери Симеонов.

Цветанов спокоен: Няма криза, парламентът ще работи и без "Воля"В групата на ГЕРБ изненадани от решението на Марешки да напусне парламента

Неофициално обаче депутатите и от двете парламентарни групи в управляващото мнозинство останаха изненадани. От ГЕРБ видяха опит да бъдат обвързани с ДПС, от чието поведение ще зависи в голяма степен работата на парламента.

Други пък смятат, че "Воля" съвсем скоро ще ревизира решението си и ще седне на банките.

"Надявам се, че не са напуснали заради моето напускане", пошегува се вече бившият народен представител от БСП Славчо Велков. Той подаде оставка като депутат заради здравословни проблеми. Мястото му трябва да бъде заето от следващия в листата на червените в Пазарджик.

Дори сега, при депутат по-малко от бойкотиращите, битката на управляващите за кворума ще се окаже сериозна. А събирането му е под въпрос още в петък.

Тогава по програма в зала ще се разглежда ремонта на ремонта на Изборния кодекс. С него ще се върне ниския праг на преференцията – текст, с които ДПС категорично не са съгласни. А техните промени за агитация на чужд език и отпадането на уседналостта бяха отхвърлени от мнозинството в комисия. Засега движението категорично отказва официално следващите си стъпки.  

Червените, в качеството си на извънпарламентарна опозиция, пък не пропускат да кажат позицията си – че управляващата коалиция вече е тройна – ГЕРБ, ОП и ДПС.

Пак скандал за мюфтийския борч! БСП: Това е сделка, Патриотите: Те са управлявали два пъти с ДПСДПС втори ден отказват коментар за новата идея на ГЕРБ