Нова престрелка заради дълговете на мюфтийството избухна в парламента. Ден, след като от ГЕРБ обявиха, че се отказват от данъчната амнистия за религиите, червените отговориха. “За нас от начало и докрай това е сделка между ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС, за да се спаси правителството”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Преди седмица депутатите от ГЕРБ и ДПС приеха промени в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават дълговете към държавата на всички регистрирани вероозповедания, като най-големи са на мюфтойството - около 8 млн лева. След остра обществена реакция и критики от страна на Обединените патриоти, БСП и други политически сили, най-голямата парламентарна група реши да ревизира.

Така вероятно на второ четене ще се приеме само разсрочване на задълженията.
“Те предложиха промяната не, защото чуват гласа на хората, а защото се уплашиха от реакцията на хората”, заяви Нинова.
По нейни думи това е един опит да бъдат замазани очите на хората, за да просъществува възможно най-дълго новата тройна коалиция ГЕРБ-ДПС-ОП.

От Обединените патриоти бяха категорични - те не разговарят с Движението.
“Такива упреци на госпожа Нинова, чиято партия три пъти управлява с ДПС и доколкото разбирам се готви отново, са леко наивни”, заяви Искрен Веселинов от Обединените патриоти. По негови думи мястото за защитаване на тези е в парламента.

“Ако нейните народни представители бяха в зала, този закон нямаше да мине на първо четене”, заяви оше Веселинов.
От ДПС за втори ден отказват да коментират решението на управляващите да спрат амнистията за религиите. Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ беше сред  вносителите на текстовете за опрощаване на дълговете на мюфтийството.