Минута мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим запазиха депутатите в началото на днешното пленарно заседание. Поводът бе днешния ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. На 1 февруари преди 79 години Народният съд осъжда на смърт тримата регенти Княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов, ген. Никола Михов, 22 министри, 67 народни представители, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

Предложението да се отдаде почит на жертвите бе от групата на ПП-ДБ. Не всички партии се включиха - от БСП не бяха в залата, а от "Възраждане" не станаха всички. Седнал бе и лидерът им Костадин Костадинов и зам.-председателят на парламента Цончо Ганев.

"Народният съд не е прецедент в следвоенна Европа, но българският случай е уникален. Самото му съществуване като извънреден съд е против Търновската конституция, а политическата му цел е престъпна. За общата правораздавателна нагласа на Народния съд е показателен и факта, че ден след екзекуцията на регентите, един от екзекуторите - Фердинанд Кузовски, се разхожда из центъра на София с ботушите на убития Княз Кирил. След това е и 15 години председател на Народното събрание", каза Никола Минчев в декларация от името на групата си.

"Можем да сме солидарни с резолюцията на ПАСЕ от 2006 г. за международно осъждане на тоталитарните комунистически режими, че моралната оценка и осъждането на извършените престъпления играят важна роля за възпитаването на идните поколения. Ясната позиция за миналото може да бъде ориентир за бъдещето. Важно е да подчертаваме значението на поддържането на спомена за истината жив, тъй като не може да има помирение без истина и памет. Трябва да потвърждаваме своята решителна и единна позиция срещу всяка форма на тоталитарно управление независимо от идеологическия контекст", изчете още Минчев.

Веднага след него на трибуната излезе Костадинов и обяви, че историята е била "изнасилена".