Заседанието на Народното събрание в четвъртък започна с декларация от името на „Възраждане“ във връзка с „беззаконието“ в последните дни и седмици. "За т.нар. "конституционно мнозинство" - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, законите не важат", коментира Костадин Костадинов.

"Грубото погазване на законите намери своя апотеоз в беззаконието, на което сме свидетели в центъра на София", посочи той. И добави, че протестът срещу премахването на Паметника на Съветската армия трябва да влезе в парламента.

След това Костадинов призова народните представители да излязат на трибуната, „за да покажат ясно и категорично, че никога няма да допуснат беззаконието и тоталитаризма да управляват нашата страна“. Пред трибуната се събраха депутати от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. Костадинов каза, че НС няма да работи, докато въпросът за съдбата на Паметника на Съветската армия не бъде разрешен. 

Председателят на ИТН Тошко Йорданов коментира, че са отпред заради „абсолютната бруталност“, която мнозинството извършва с Конституцията.

Борислав Гуцанов от „БСП за България“ настоя Росен Желязков да припознае искането им за изслушване на министъра на културата и на министъра на регионалното развитие във връзка с демонтажа на монумента. 

Председателят на парламента прекъсна заседанието и свика председателски съвет.