„Важно е да се направи спокоен и плавен преход и да няма сътресения. Разговорът, който проведохме с президента Румен Радев е затова как да създадем това спокойствие, като си свършим работата и министрите предадат работата си”. Това заяви акад. Николай Денков, след като върна изпълнен мандат на президента Румен Радев.

На въпрос защо Мария Габриел не е придружила Денков повреме на предаването на мандата, той заяви, че той е носител на мандата, а тя днес ще представи проектокабинета.

„Вчера имахме многочасов разговор с Мария Габриел. Това, което направихме с проектосъстава се надявам, че ще бъде оценено. Не търсете интриги там, където няма", посочи той. 

Денков заяви още, че най-накрая след пет поредни избори се стараят да постигнат добри резултати и да осъществят едно редовно правителство, работещо за хората.

„Ще работим на плана за възстановяване и устойчивост. Тук става въпрос за много реформи и проектозакони, които трябва да бъдат внесени и гласувани. Срещата вчера беше проведена заедно с Асен Василев, за да видим къде са проблемните точки и да видим как най-бързо можем да приготвим бюджета за тази година”, заяви Денков.

Той добави, че при този абсурден дефицит на бюджета е необходимо да се приготви нормален такъв.

„Ние все още работим с бюджет приеман навремето отдавна и при други обстоятелства. Бюджетът трябва да бъде направен професионално. Министерството на финансите трябва да си влезе в ролята и да събере всичко необходимо като информация. Там където се работи добре и има напредък трябва да се продължи. Има успешни министри, но има и такива, които не са се справили със задачата си", добави Денков. 

По повод записите, публикувани от Радостин Василев, Денков заяви, че идеята им е била разтълкувана напълно превратно.

„Службите трябва да служат на България и идеята е да има разпределена отговорност. Тази конструкция работи добре, докато служебното правителство не се задържи по-дълго от редовното. Не вярно, че искам изпълнителната власт да работи заедно със службите. Трябва да има разделение и да се намери най-доброто решение", завърши той.