Промените в състава на правителството след ротацията през март месец ще са минимални. Това заяви премиерът Николай Денков. Като "неадекватни" определи Денков критиките на вицепрезидента Илияна Йотова, която вчера от провинцията изрази съмнение, че той ще взима решения при ротацията на министри, предстояща през март, а същинските решения се взимали от "А отбора" в парламента, а не от "Б отбора" - правителството.

"Тази критика е абсолютно неадекватна, даже се чудя какво да коментирам. България е парламентарна република с разделение на властите. След като бъде избран, кабинетът си има права и задължения, НС има права и задължения. Всеки трябва да си върши работата. Ако погледнете в предходните месеци е имало много случаи, в които в парламента са искали нещо, а се е случвало друго, защото МС е казвал, че това няма да е правилно. Да припомня за дерогацията например. Имало е и други случаи, в които НС е решавало какво да се случи. Така работи парламентарната република", възмути се Денков.

"Разговорът бе изключително по принципа как ще се подходи. Не сме обсъждали имена, тъй като едно от първите изяснени положения беше, че ние с г-жа Габриел трябва първо да подготвим списъка и след това да го обсъдим", даде повече подробности Денков.

Денков е изготвил и преглед на свършеното и несвършеното от министрите, като ще го предостави за преглед и на Мария Габриел.

"Ключовото е, че промените в правителството ще са минимални", отсече той.

Здравният министър Христо Хинков, който преди дни публично и единствен засега от кабинета заяви, че след ротацията няма да остане на поста, е действал прибързано, смята Денков, но си обяснява тази му постъпка с големия натиск, оказван върху министрите.

"Много са несправедливи критиките към тях, в това число и от президентството. Тези хора работят за държавата и ако непрекъснато им пречим и ги натискаме в някаква посока, това пречи да си свършат работата, от което няма полза никой."

В този ред на мисли били разбираеми и критиките към военния министър Тодор Тагарев, които 80% били неоснователни, но това не било причина да се сменя който и да е министър.

Що се касае до МВР шефа Калин Стоянов, за който преди дни Мария Габриел се изказа ласкаво, но чиято оставка искаха от ПП/ДБ, Денков заяви: "Отношението ми към него ще зависи от неговото отношение към биячите в МВР, той реагира сравнително адекватно. Радвам се и че след случая в Стара Загора след една доста непремислена реакция в първия ден на втория се коригираха. Има още какво да се желае, но това не е основание за смяна на министър без да е ясно имаме ли по-добра алтернатива."

Макар и да коментира въпроса с предложението на Десислава Атанасова за член на Конституционния съд в петък, Денков днес отказа да продължи с анализа на качествата й с аргумента, че не е юрист.