В словото си пред депутатите кандидатът за премиер посочи, че с ГЕРБ-СДС са си поставили задача да прекъснат дългата поредица от безплодни избори и да сложат край на политическото безвремие. И изтъкна, че предлагат експертиза и смелост да взимат тежки решения и да носят отговорност за тях.

"Положихме максимални усилия, за да не ходим за 6 поредни избори. Бяха направени много компромиси и от двете страни, за да се осигури стабилност и перспектива за страната. Направихме го, защото има нужда от редовно правителство и да придвижим България към европейско развитие", заяви акад. Денков.

Като основна задача той изтъкна приемането на безкрайно закъснения бюджет, от който зависят заплати, пенсии и пари за ремонти на пътища, училища и др. Без адекватен бюджет следващите месеци може да за изключително тежки, подчерта Денков. И изтъкна, че са наложителни промени в конституцията, които да оздравят съдебната система и да върнат усещането за справедливост. 

"Това е кауза, разчитаме на широка парламентарна и обществена подкрепа", каза Денков. Той добави, че тежката ситуация е родила идеи, неизползвани в България, но работещи в други държави. Денков заяви, че с ГЕРБ-СДС ще управляват поне 18 месеца. "Надяваме се и 4 години. Договорихме се кабинетът да бъде ръководен от премиер и вицепремиер, които да разменят постовете си след 9 месеца", посочи Денков.

Като приоритети той отново посочи спешното приемане на редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, влизане в Шенген и еврозоната, работа със социалните партньори с фокус върху наука и иновации, приемането на комплекс от антикорупционни мерки, засилване на контрола по границата заради засиления мигрантски натиск. Ще има и мащабна информационна кампания, която да опровергае дезинформацията за въвеждането на еврозоната.

Ще има реален контрол в борбата с нелоялните търговски практики, продължаваме на политиката за прекратяване на енергийния монопол на външни доставчици на енергия, а българското земеделие ще е национален приоритет - чрез целеви субсидии за малки и средни производители.