Министерството на културата е заложило средствата от 9,7 млн. лева за реконструкцията на Концертна зала в Пловдив. Това стана ясно след питане от депутата и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев към министъра на културата Атанас Атанасов по време на днешния парламентарен контрол.

„Пуснах запитване за намеренията на Министерството на културата за Концертна зала още през декември. Вашият предшественик бе на посещение в Пловдив на един фестивал – „Дефиле на младото вино”, където подписа меморандум с Община Пловдив. Тогава той се ангажира в бюджет 2022 година да се заложат 9,7 млн. лева за реконструкция на Концертна зала. За това искам да знам дали ще има приемственост и тези пари ще бъдат осигурени”, каза Тотев. Той напомни, че освен ангажимента за Концертна зала, Велислав Минеков е бил на кафе с Фондация за пловдивската опера, като е обещал 300 000 лева за проектиране на нов дом на пловдивската опера.

Министърът на културата заяви, че тези 9,7 млн. лева за реконструкцията на Концертна зала ще бъдат предвидени в бюджета за 2022 година, като дори има в сила строително разрешение.

„По втория ви въпрос – за 300 000 лева за проектиране на нов дом на пловдивската опера, отговорът е не. В подписания договор меморандум ,няма никакви финансови параметри и ангажименти от страна на министерството. Документът е израз на добра воля за  административно сътрудничество между страните”, каза Атанасов.