Като проява на политическа незрялост определи поведението на Демократична България кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов. 

„Не можем да си обясним защо се отказват подобни разговори, при положение, че когато се водят сериозни разговори за съставяне на кабинет в момент, в който страната е в пандемия. Една страна има нужда не просто от правосъдна реформа, за която не веднъж сме изявявали съгласие. Но страната има нужда и от много други системи – социална политика, външна политика, енергетика и т.н, Най-малко трябва да се влезе в разговор по всички теми, дори накрая да нямаме съгласие. Отказът от разговор е проява на политическа незрялост. Не зная как изведнъж от ДБ стигнаха до извода, че могат да дадат безусловна подкрепа на ИТН, след като до вчера се отнасяха към тях по съвсем различен начин. Сега да отидат да говорят с БСП, ДПС – сами влизат в неугодна за тях ситуация“, посочи Митов в отговор на отказа на ДБ за разговори за съставяне на правителство.

Митов уточни, че от резултатите от този ход на Демократична България вещаят да варианта за развитие на България, като и двата ще донесат хаос и безвластие. 

"Подходихме с разбиране и съчувствие към ДБ, положихме усилие да ги извадим от една ситуация, в която очевидно те са се устремили сами да влязат. В тази ситуация има два варианта – да станат част от едно неясно политическо мнозинство и да подкрепят едно правителство, което няма да е в състояние да носи отговорност за управлението на страната или да вървим към бързи предсрочни избори. И в двата случая резултатите ще бъдат хаос, безвластие, задълбочаване на икономическите и социалните проблеми, повишаване на контрабандата, спад на приходите. За тези резултати огромната отговорност ще носи ДБ", подчерта Митов. 

Кандидатът за министър-председател съобщи, че от партията ще положат усилие да проведат разговори с ИТН. 

"Ако те откажат, отговорността ще бъде носена от тези две политически сили, които трябва много ясно да кажат с кого, къде и за какво разговарят. Смятаме за груба политическа грешка да се заобикаля ГЕРБ-СДС и да се върви към съвършено неясни задкулисни констелации, за които не знаем кой ще носи политическа отговорност", посочи още Митов.

Румен Христов от СДС пък коментира, че поведението е странно за дясна политическа сила.

"Виждаме поведението, което демонстрират нашите партньори, които са били част от Демократични сили, Синя коалиция, Реформаторски блок и т.н. Няма нищо по-логично от това две десни формации, за каквито се представят колегите от ДБ, най-малко да седнат и да разговарят. Те заеха дясно място, не ясно защо предвид, че през последните години не изповядват десни идеи. Ако ние смятаме да продължим заедно в Европейската Народна партия, поне да седнем и да видим къде има допирни точки и къде не. Разочарован съм, но не за пръв път", заключи Христов. 

 

Демократична България няма да подкрепи ГЕРБ за правителство, отказаха консултацииПо думите на Иванов и Атанасов няма допирни точки между партиите

Борисов: Не завиждам на Слави Трифонов, ако вземе мандатаПремиерът бе изписан от болница