Демократична България няма да подкрепи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство. Това решение бе обявено на брифинг на партията. 

"Ние вербално и писмено отказахме среща с кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ. Предлагат на ДБ разговори за съставяне на правителство, защото сме били най-близко идеологически до тях, но ние нямаме никаква допирна точка с тях и нямаме за какво да си говорим", това посочи Атанас Атанасов. 

Христо Иванов потвърди, че позицията на партията остава непроменена, но този път освен антигерб реторика, той допълни, че трябват дълбоки реформи и изборът на следващ кабинет не трябва да е просто сборна формация за излъчване на такъв. 

"Явихме се на тези избори, за да прекратим това управлението. Но от тук нататък следват сериозно задачи да се намери управление на мнозинство, не просто да се излъчи някакъв кабинет, а да има дълбоки реформи. Готови сме да дадем подкрепа на ИТН, тъй като българските граждани им отредиха второ място на изборите, но ще има разговори каква да бъде тази промяна и тези разговори зависят от тяхната инициатива. Разговори до сега не е имало", допълни Иванов. 

По думите му хипотезата правителство на малцинството и избори две в едно също зависи от това каква дълбока промяна може да се реализира в настоящия формат на Народното събрание и до каква степен могат да се предвиждат политически интереси на партията на Иванов. 

При условие, че ДБ отхвърлят првителство на ГЕРБ, остава ИТН да заявят решението си. Ако и партията на Слави Трифонов не влезе в разговори с първата политическа сила, предстои Даниел Митов да върне мандата и Румен Радев да връчи мандат на следващата партия, а именно на ИТН. 

Борисов: Не завиждам на Слави Трифонов, ако вземе мандатаПремиерът бе изписан от болница