Българите предпочетоха статуквото. Рано или късно съм сигурен, че човек с профил като проф. Герджиков или самият той ще бъде държавен глава. Ние се гордеем с тази кандидатурата. Показахме друга възможност, алтернативата за президент на България. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по bTV Радомир Чолаков, председател на Инициативния комитет за издигане на кандидатурите на Анастас Герджиков и Невяна Митева.

При тази ниска избирателна активност мисля, че сме изправени пред сериозен политически проблем в бъдеще. След седем месеца служебно правителство, атаки срещу симпатизантите на ГЕРБ, демотивация на огромна част от хората изобщо да гласуват, каза още той.

Чолаков обясни, че са издигнали кандидатурата на Герджиков късно и ако са имали месец повече, най-вероятно резултатът ще е бил по-добър.

„Пред Радев в момента има три много големи предизвикателства, за да разберем дали той може да бъде ефективен президент – отношенията с Турция, Украйна и ЕС; ще бъде ли потърсен мост с ГЕРБ и други партии, които бяха морално засегнати през последните седем месеца; какво ще бъде отношението към Герджиков, Митева и нейното семейство, ще им се отмъщава ли“, каза още Чолаков.