Бюджетът на Пловдив за 2016 година е 255 531 427 лева, а над 20 % от тях отива за текущи ремонти и капиталови разходи. Кметът Иван Тотев представи основните акценти на  бюджета през следващата година като това е най-големият като номинална  стойност в последните 7 години.

Основните приходи са 108 милиона от трансфери от държавата, 113 милиона собствени приходи, 34 милиона от външно финансиране, като в това число са 11 милиона от заема от Европейската банка за възстановяване и развитие и преходен остатък от около 30 млн.лв.  

В приходната част от данъци почти няма промяна, като намаления данък от МПС ще се компенсира с по-висока събираемост, смята кметът Иван Тотев.

Най-голямото перо от него отново е за образование – около 90 милиона лева. В това число влизат заплатите на 3000 учители и 1600 служители в детските градини.

Издръжката на администрацията е близо 11 милиона лева. В това число влиза 7,5 милиона от републиканския бюджет , които са за държавните служители в Община Пловдив.  За заплати отиват 9,5 милиона лева, а 1,5 милиона е издръжката на Общинския бюджет.

За култура бюджетът е близо 16 милиона лева, а здравеопазване и социални дейности е 20 милиона.

Разходите за „Чистота” нарастват с близо 2 милиона лева и тази година бюджетът е 31,5 милиона. Увеличението е заради по-високите ставки при изхвърлянето и депонирането на отпадъците в града. 56 милиона лева отиват за текущи ремонти и капиталови разходи.

Очаквайте какви проекти ще се реализират в Пловдив през следващата година!

Още новини ТУК

TNS.bg