Двойното гражданство за министри трябва да отпадне, защото в тази динамика много успели българи живеят навън, не искат да си заменят двойното гражданство, а можем да ги използваме като министри и ще бъдат успешни. Ще настояваме с колегите, ако намерим съгласие между трите партии. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти.

„Визирам успешни български граждани в чужбина, обясни той, но не уточни дали визира двойно гражданство от ЕС, или от трети страни. Ако образно казано сте в Канада, вместо да става тук проблем, че ставаш министър - спокойно можеш да дойдеш, да си министър, а след това да си отидеш да живееш в Канада, без да се отказваш от гражданството. Имахме такъв прецедент, той излезе глупост, излезе с  политически щети, излезе с масово говорене за нещо, което...“, обясни Борисов. Запитан дали визира Кирил Петков, той обясни: „Визирам успели български граждани в чужбина, които да можем да ги привлечем в изпълнителната власт.“

На въпрос дали това ще важи и за Турция, Борисов отговори: Убеден съм, че и в Турция има български граждани или с двойно гражданство, които спокойно биха могли да бъдат използвани, ако са толкова добри, и давам пример с Илхан Кючюк. Той е български гражданин и ако е от Турция, има ли проблем да дойде да стане министър? Затова казах - с колегите от двете групи ще обсъдим всеки един детайл, ще отговорим на всяко едно притеснение и накрая ще имаме нещо, които да работи за европейско развитие.