„Единственият вариант България да има стабилно управление поне  за следващите 18 месеца е да подкрепим втория мандат на ПП – ДБ”, това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг.  Той каза, че премиерският пост е принадлежал на първата партия, но той и Мария Габриел превъзмогнали егото си, в името на страната.

Нямаше как да съберем повече от 116 депутати. Мария ги събра, толкова заявиха, че ще ги подкрепят. Аз отидох с 69, те (ПП – ДБ) – 64.  Не можеше да си позволим да хвърлим България в нови избори при толкова тежка вътрешна ситуация.  Подведохме активно срещи с лидерите на партията на промяната, но започнахме  отзад-напред. Ние  можехме да приемем някакъв бюджет сега, но той нямаше да има политическа тежест, както и да стартират реформите и пак да оставим всичко на служебното правителство”, каза лидерът на ГЕРБ.

Той каза, че цел номер 1 пред ГЕРБ е евроатлантическата ориентация на България заедно с техните партньори. Той даде пример как е била замерена сградата на ЕК в София с червена боя, а в същото време оттам са дошли над 85 млрд. лева,а още 30 млрд. се очакват до 2030 година.

Някои дава ли си сметка как ще балансираме сметките на държавата без тези пари, с войната в Украйна и отлива на инвеститори? Много  лесно се говори и се приказва. Неслучайно на първо четене мина закона за катастрофите,  наказателния кодекс, реформата в съдебната система”, каза Борисов. По думите му  приетият закон за механизъм за контрол на гл. прокурор е на Крум Зарков по искане на ЕК и одобрен от европейските ни партньори.

Управлението за 18 месеца ще гарантира и изготвянето на двата бюджета, законите за Плана за възстановяване, Еврозоната и Шенген.

„Има кога да се скараме пак, има кога да се мразим… Решението е много  трудно за нас. Какво ли не ми написаха, че предавам ГЕРБ, че съм ги разцепил... Дори да паднем и до 5% ще сме истинска партия с европейски ценности и евроатлантическа ориентация”, каза Борисов.

Ние може да сме много различни, да не се понасяме, но само това е шансът да вървим по правилния курс. Да се контролираме и самоорганизираме, за да ползваме възможностите на въпроса. Днешното ни решение имаше голяма подкрепа. Това е отговорност. Нека говорят , че ГЕРБ е слаб, че съм се навел – каквото искат“, продължи Борисов.

С ПП-ДБ нямаме нито една тема, по която да се разминаваме, изтъкна той. И благодари на Христо Иванов, че днес е провел среща в ДПС за конституционно мнозинство.

Да, може да поискаме извинение. Прошка не бих казал, защото съм сигурен, че това, което правим е правилното. Другото е само лошо“, каза Борисов по повод обединението си с коалицията на ПП и ДБ.

Нито те са предали някого, нито ние. Това е интересът на България, коментира още той.

Мария Габриел взе думата и благодари на Борисов, на преговорната група и на българите.

Не бива да приемаме, че този мандат е бил върнат. По време, в което трябваше да водим разговорите за мандата, показахме, че интересът е всякакъв друг, но не и личен, его, желание за власт. В това поставихме основа за бъдеще. 116 гласа- огромна благодарност. Радвам се, че различията ни с БСП станаха ясни по време на разговорите. Не позволихме да бъдем асоциирани със задкулисни договорки на гласове“, каза тя и допълни,  че преговорите сега са поставяне на основа.

„Показахме, че правителството не се базира на това кой какъв пост заема, а какви са цели и резултатите и как ще се случи. Затова с ПП-ДБ като сила, с която имаме общи точки по всички теми беше важно да постигнем споразумение по всички важни аспекти“, заяви Габриел.

Днес направихме историческо съвместно изявление с акад. Николай Денков, заяви тя.

Разбраха се! Акад. Денков става премиер, Мария Габриел – вицепремиер, след това се сменятУправленската програма на кабинета ще е за 18 месеца