"Коалицията ни в 47-ото Народно събрание ще се казва ГЕРБ-СДС и ще е със същото управление. Румен Христов ще е съпредседател. Ще бъдем силна опозиция". Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първото заседание на членовете на парламентарната група. Той бе категоричен, че парламентарната група на ГЕРБ ще поиска мораториум върху готвения дълг. 

"Не знам как може Демократична България да са в коалиция с БСП. Как с 6% ще кажат, че са призвани да правят съдебна реформа? С този позорен резултат! ИТН се сгромолясаха с 16% и от фаворити се превърнаха в на барабана малката пръчка. По-позорен резултат на БСП няма в историята.

Имаше един мастодонт, един паметник на комунизма – БСП. Ние си поставихме задача да победим и така е до днес. Те са държат като хора, които са спечелили изборите. Единственото, което имат повече от нас е самочувствието", заяви Борисов. Той разкритикува управляващите, които по думите му само за два дни са "изпуснали цените на тока". 

"Само два дни назад – милиарди отидоха в частни джобове за сметка на малкия и среден бизнес. Изпуснаха цената на тока. Цените на горивата – хората знаят, че няма какво да направят. Цената на газта – колко упреци отнесохме ние, че защитихме интереса на България. И този  „Балкански поток” се изплати и 75 години ще получаваме транзитна такса. Първата вноска дойдо с близо 800 милиона. На 31 декември трябваше да довършат интерконектора с Гърция, това е изключително важно за верификацията и ние сме работили изключително много по тази тема. За 30 години продължихме напред живота на реакторите, платихме 100% реакторите и това е един прекрасен проект на Козлодуй, който да реши въпросите", припомни Борисов.

Той посочи, че в момента има пет центъра на власт, като основният е при Румен Радев - Пътят на Копринката, който започва и свършва в село Труд.

"Село Труд е по пътя за Пловдив, там близо до летището на Граф Игнатиево. Като гледам днес клатушкащи се пияни министри, отново с торбички, торбичките на този и онзи, на Пламен Узунов. Ще дойде време целият този план за разграждането на държавността да стане факт. В петък има редовен парламент и се очаква редовно правителство. Румен Радев работеше и с нас добре, но като види трудното и гледа да се разграничава, да стои с ореола си на почтен човек и голям разбирач. Но пътят на Копринката доказва обратното", каза Бойко Борисов. 

Борисов коментира и изявлението на финансовия министър Валери Белчев, който вчера на брифинг обяви, че пенсионерите ще получават още 6 месеца по 120 лв. допълнително и че минималната пенсия ще достигне 670 лв.

„В петък има редовен парламент и се очаква редовно правителство. Каква ти е работата на теб да обявяваш какво ще става след 6 месеца? Говоря го това, защото Румен Радев аз го познавам много добре. Като види нещо трудно – COVID, мигрантска криза, той гледа да се разграничава, за да запази ореола си на много добър човек. Но толкова хора взимат пари, рано или късно ще си кажат. Репресията действително е голяма. Ако Ананиев си беше позволил да каже нещо подобно, а вечерта министерството да го опровергае, това е нечувано. И днес той излезе да прави заявление и да замаже положението, а направи още един гаф, като обяви, че ще вдигнат тавана на дълга до 12 млрд. лв.”, обяви Борисов и призова членовете на ПГ на ГЕРБ да наложат мораториум на дълга.

Борисов разкритикува МОН и МЗ заради различните данни, които двете министерства изнесоха за тестовете за учениците. Според него единственото, което министър Денков успешно е направил, докато управлява, е да си подсигури сигурна и голяма пенсия.

"Държаха децата заложници в домовете си. Днес в 13:00 часа обявиха завръщането в час, а министър Денков пък обяви, че няма как да стане. Единственото, което Денков направи качествено, бе да използва 2 месеца да стане академик. Това значи, че ще взима хиляди левове пенсия", допълни лидерът на ГЕРБ.