Какви са политическите сметки и как изглежда България сега коментираха в студиото на bTV двама бивши министри - проф. Сергей Игнатов и Александър Николов.

Трябва политиците да се разберат и ще се разберат. ГЕРБ направиха крачка назад, очаква се и ПП да направи същото. Връщам се тук след 4-5 г. отсъствие - отвън България изглежда уморена и безпътна. Трябва да се постъпи отговорно и да преглътнат егото си, каза проф. Игнатов.

Още от времето когато бях министър работехме за влизане на България в еврозоната и в Шенген. Това обаче се срути в последните години. Покрай войната в Украйна служебните правителства се оказаха политически удобни. Не бих посъветвал да бъдем ястреби, но трябва да изпълняваме междусъюзническите си договорки.

С помощта на някои посолства на наши съюзници ще се роди правителство. Това което забелязвам е, че отношението на нашите съюзници към България е с лека усмивка, допълни професорът. 

Това което става пред камерите няма общо с реалността. Защо само двете големи партии да правят компромиси. Не е вярно, че само между тях става правителство, заяви Александър Николов.

Според него притеснителното е, че България трябва да провежда догонваща политика в икономиката и никой не казва как ще я провежда.

Сегашното говорене не създава нищо полезно и градивно. В корпоративния свят няма награда без риск. Не виждам експертен потенциал, няма промяна на кампанията, а тя продължава и в момента. Ще станем ужасяващо неконкурентни спрямо Румъния и Гърция, допълни Николов.