Масово в пловдивските общини се издигат по няколко кандидат-кметове от структурите на ГЕРБ, научи TrafficNews.bg. След като Цветан Цветанов се оттегли от партийната организация, в редица структури на ГЕРБ се е получил вакуум, като различни лобита се опитват да запълнят празнината и да поставят свои хора в челните места.

На партийните  конференции на партията по общини масово са се издигали по няколко кандидат-кметове, които са били изпращани към Изпълнителната комисия.  Основната теза, за да оправдаят действията си, е бил призивът на Бойко Борисов за вливане на свежа кръв в партията.  Истината е обаче, че на редица места различните силни фигури са се опитали да наложат своите хора за кметските места.

На пръсти се броят общините, в които цялата структура твърдо е застанала зад една кандидатура, а другите са били просто проформа. В Стамболийски твърдо за нов мандат ще се бори Георги Мараджиев, който е и координатор на структурата на ГЕРБ в Пловдив област. Същото се отнася и за кмета на Раковски Павел Гуджеров,който на последните избори спечели от първи тур. В Асеновград почти сигурно кандидатът на ГЕРБ ще бъде д-р Христо Грудев, а в Хисаря бившата кметица Пенка Ганева. В Перущица пък кандидат за кмет ще е досегашният зам.-кмет на Стамболийски Мария Витанова – Вълканова, а в Съединение отново ще е  градоначалникът Атанас Балкански.

Особено интересно обаче ще бъде в общините „Марица”, „Родопи”, Куклен, Калояново, Карлово и Първомай.

Сегашният кмет Димитър Иванов оглави предизборния щаб на партията в община „Марица” по време на Европейските избори, което предизвика недоволство сред местните членове. Причината е , че Иванов не е член на партията, а е от Обединени земеделци, които са в коалиция с ГЕРБ.

Там председател на партията е Гергана Трендафилова, която имала доста големи разминавания с Иванов, научи TrafficNews.bg. Немалка част от местната структура се обединила около сегашния зам.-кмет Петко Чочев, за който смятали, че ще бъде по-успешен кмет. На последните местни избори също имаше скандал около кандидатурата на Иванов, като тогава цялата структура на ГЕРБ в село Скутаре напусна и се присъедини към НФСБ.

В другата съседна на Пловдив община -  „Родопи” ситуацията е сходна.  Все по-усилено се говори, че Пламен Спасов няма да получи подкрепата на изпълнителната комисия на ГЕРБ. Въпреки че той получи номинации за кмет на селата от Родопската яка, за негов сериозен опонент се смята кметицата на Крумово Румяна Самоковарева.

Най-голяма мистерия е ситуацията в Куклен. През последните месеци редица скандали белязаха организацията на ГЕРБ в Общината, като немалка част от структурата напуснаха партията. Сред тях бе и вече бившия председател Пламен Гошев, който бе кандидат-кметът на ГЕРБ на последните избори.  Причината бе, че сегашната кметица Мария Белчева изненадващо бе приета в партията.

В Карлово почти сигурно Емил Кабаинова ще бъде общият кандидат на ГЕРБ и СДС, макар местните гербери да не са особено щастливи от тази факти. Другата номинация е за действащия заместник-кмет Данка Люртова.

Напрежение има и в Община Калояново. Там ГЕРБ ще заложи на независим кандидат, като местният лидер Йонко Вангов е бил пренебрегнат. На последните избори той загуби балотажа, като вероятно това е причината от ГЕРБ да не му гласуват доверие.

Изненада е имало и на номинационните събрания на ГЕРБ в Първомай. Там най-знаковото лице на партията д-р Катя Попова не е била сред изпратените кандидати към Изпълнителната комисия. За основен фаворит се смята директорът на училището в града Чавдар Здравчев, а негов опонент ще е малко известният Асен Чаушев.

Не е ясно и кои ще са кандидат-кметовете в общините, които ГЕРБ не успяха да пробият на местните избори. Кандидатите на партията в Лъки, Кричим, Садово и Сопот дори не успяха да стигнат до балотаж, а в Брезово дори нямаха собствен кандидат.

Не без значение за определянето на кандидат-кметовете на ГЕРБ са и резултатите от евроизборите. От всички общини в областта едва в 7 ГЕРБ бяха първа политическа сила, а в някои общини дори се свлякоха до трето място. Чисто териториално управляващата партия загуби най-много общини в Пловдивско.