Вече четвърти ден България е в безпрецедентна ситуация. За първи път имаме два състава народни представители едновременно - от стария и от новия парламент.  Причината – последните промени в Конституцията, според които действащото Народно събрание ще се разпусне едва след клетвата на новите избраници.  Означава ли това, че ще плащаме заплати на 480 депутати?

Според тълкувателно решение на Конституционния съд мандатът на Народното събрание започва от деня на изборите. В същото време 49-ият парламент все още е действащ, но депутатите са във ваканция. 

 

Така реално излиза, че от 9 юни насам имаме 480 депутати.

Докога ще сме с две Народни събрания ще зависи от това кога държавният глава ще свика новоизбрания парламент. Ако приемем, че Румен Радев свика на първо заседание депутатите от 50-ото НС следващата сряда, то старите ще спрат да са депутати от този ден.

Държавният глава обаче може да избере и да забави свикването - например до 26-и юни или която и да е друга произволна дата. В Конституцията пише, че президентът трябва да свика на първо заседание новоизбраните депутати до 1 месец след избирането им.

От поправките в Конституцията излиза, че в дните, в които депутатите се дублират - ще плащаме заплати не на 240, а на 480 депутати. За да се избегне това, в правилника на парламента беше направена промяна и беше записано изрично, че депутатът взима заплата от деня на полагане на клетвата до деня преди следващите му колеги да се закълнат, предаде Нова. 

Според конституционалисти правилникът на 49-ото НС обаче не важи за новоизбраното. Така че, ако новите депутати решат да си запишат в новия правилник, че ще взимат заплати от деня на избирането им.... вероятно ще си ги получат.

Основната заплата на депутатите от 50-ото НС ще е по-ниска от тази на предшествениците им – това се случва, защото тя зависи от заплата в обществения сектор, която намалява през март спрямо декември.  Така базисната заплата на депутат в новия парламент ще е 6654 лева, докато в 49-ото НС тя е била 7032 лева. В нея не се включват стаж прослужено време и допълнителни пари за участие в комисии.